Hirsiseinän pesu ja hirsien käsittely pellavaöljyllä

Useampi teistä on kysellyt matkan varrella, että mitä meinaamme tehdä näille hirsiseinille. Nyt seuraa kuvakavalkadi siitä, minkälaiseen lopputulokseen päädyimme ja minkälaisten vaiheiden kautta. 

Mehän olemme tehneet tätä remonttia pitkälti perinnerakentamisen hengessä ja museoviraston ohjeita kuunnellen. Jos olet jo kauemmin matkassamme kulkenut, ehkä muistatkin, että päätimme museotoimelta neuvoa kysyttyämme jättää hirret näkyviin ulkoseinissäkin, koska ne on olleet niin talon rakennusvaiheessakin. 

Hirsiähän on kuitenkin matkan varrella piilutettu ja sävyeroja löytyy muutenkin enemmän kuin tarkka sisustus-silmä puoliummessakaan kestää, mutta me ollaan päätetty, että talon ikä ja historia saa näkyä. Että siistitään, muttei peitetä. 

Hirsien pinnassa oli ikivanha liitumaali (talo on ainakin 120 vuotta vanha), jonka poispeseminen oli hemmetinmoinen urakka. Tottakai pölyinen maali lähti sinänsä helposti, mutta pesukertoja tarvittiin osassa kohtaa 4-5 ja välillä vaaleanpunaista maali-lillua vedettiin pyyhkimällä pois. Pesuaineena käytimme mäntysuopaa ja viimeiset kerrat pestiin aina vedellä.

Pesun ja kuivumisen jälkeen mietimme pitkään teemmekö hirsille ylipäätään mitään. Ulkonäöllisesti vähän tökki hirsien kuivakka ulkonäkö ja harmaus tietyissä kohtaa. 

Huolimatta siitä, että olen vaalean sisustuksen ystävä, oli ajatus “vanhan liiton” hirsipirtistä muhinut niin pitkään, että halusimme hirsistä kaiken värin irti. Lisäksi juttelin instagramissa erään seuraajan kanssa, jolta löytyy kotoa käsittelemättömät hirsiseinät ja hän suositteli omasta ratkaisustaan huolimatta käsittelemään hirret jollain, koska käsittelemätön pinta on vaikea pyyhkiä ja se kerää pölyä ja likaa. 

Juttelimme sitten tilanteesta perinnerakentamisen erikoisliikkeessä ja he suosittelivat käsittelemään hirret vernissalla (keitetyllä pellavaöljyllä), johon voi sekoittaa öljymaalia. Ja sitten sillä maaliseoksella sivellään vaaleimmat kohdat ennakkoon ja sitten kokonaan pelkällä vernissalla, joka itsessäänkin syventää hirren sävyä jonkin verran.

Noh, meillähän oli jo takana hirsien käsittely kahvilla-kokeilu ja huolimatta siitä, että kahvi- ja myöhemmät (epätoivoiset) kahvi-tee-seokset oli pitkään ja hartaasti keitetty, ei niillä saatua jälkeä paljas silmä kyennyt erottamaan. 

Sen vuoksi halusimme nyt saada kerralla näkyvää tulosta ja päätimme vetäistä pienen purkin (0,125 l) Ottossonin pellavaöljymaalia (Italian Green Umber) kerralla viiteen litraan vernissaa ja ei kun maalaamaan.

Maalasimme vaaleimmat kohdat/hirret kahteen kertaan sävyerojen tasoittamiseksi, mutta eläväinenhän tuo on edelleen. 

Moni on muuten kysynyt sitäkin miten aiomme peittää kuvassa näkyvän ikkunanpaikan. Ja kun itse ajattelimme lähinnä korostaa sitä. 😅

Tietyssä valossa hirret näyttävät jopa punertavilta ruskeudessaan, mutta joka tapauksessa tuo noin tumma sävy näyttää omaan silmään kivalta valkoisia listoja ja kattoa vasten. 

Mitä mieltä olet lopputuloksesta? Olivatko paremmat ennen käsittelyä? Tai olisitko suosiolla levyttänyt koko seinän yhtenäisemmän lopputuloksen aikaansaamiseksi? 😅

Niin ja tosiaan, meillä siis paraikaa kompura laulaa ja listat paukkuu seinään! 😍🙏 Ihan pian saan laitettua paremmin teille kuvia siitä, mihin pisteeseen ollaan talovanhuksemme saatu viimeisten neljän kuukauden aikana!

Ja jos koko pelastusprojektimme kiinnostaa, niin siihen liittyvät jutut löydät kohdasta remontti. 

HellelundHirsiseinien pesu pellavaöljylläkodeiden

Yksi suosituimmista vaihtoehdoistasisä- ja ulkopuolella oleville seinille on hirsiseinät. Nämä ovat vahvoja, tukevia ja valmistettu alueen parhaista puista. Kun ne on lakattu ja puhdistettu, hirsiseinät ovat tyylikkäitä kalusteita, jotka voivat lisätä tilaanne erityisen kosketuksen. 

Nämä hirsiseinät on kuitenkin puhdistettava vähintään kerran tai kahdesti vuodessa, kuten kaikki muut kodin kalusteet tai materiaalit. Jos et vie aikaa hirsiseinien puhdistamiseen, ne voivat muuttua likaantuneiksi ja huolletuiksi ajan myötä. 

Tällöin pellavaöljy tulee kuvaan. Tämä on luonnollinen ainesosa, jota on käytetty puulaitteiden puhdistamiseen jo vuosia. Hienoa siinä on, että pellavaöljyä voidaan käyttää jopa ihmisravinnoksi. Se pystyy vähentämään tulehdusta ja lievittämään ummetusta tai ripulia. Jos se ei riitä, voit käyttää sitä myös hirsiseinien ja muiden puisten kalusteiden ja kalusteiden puhdistamiseen. 

Kun laitat pellavaöljyä hirsiseiniin, se luo lakatun vaikutuksen, joka jättää puun kiiltäväksi ja puhtaaksi. Kun ihmiset rakentavat puuseiniä tai huonekaluja, pellavaöljy on yksi niistä asioista, joita käytetään varmistamaan, että tuote näyttää parhaalta. Sitä voidaan käyttää jopa muiden materiaalien, kuten linoleumin ja graniitin, kanssa. 

käyttö

PellavaöljynPellavaöljyä voidaan levittää yksinään tai muiden puhdistusaineiden kanssa. Lisäksi voit räätälöidä puhdistusliuoksen sen mukaan, mitä haluat sen tekevän hirsiseinien pinnalla. 

Jotkut ihmiset haluavat lisätä seokseen muita öljyjä tai liuottimia tehostaakseen vaikutusta. Pellavansiemenöljy voi kuitenkin jo puhdistaa paljon likaa ja loistaa hirsiseinät täydellisesti. 

Sinun tarvitsee vain olla märkä ja kuiva pesulappu. Suihkuta pellavaöljyliuos seinille ja pyyhi se märällä pesuliinalla. Muutaman minuutin kuluttua palaa takaisin ja pyyhi se uudelleen kuivalla pesuliinalla, jotta pinta loistaa. Prosessi on täysin helppo ja parasta on, että sinun tarvitsee tehdä se vain kerran tai kahdesti vuodessa. 

Tietoja Hellelundista

Voit luottaa meihin täällä Hellelundissa tarjoamaan sinulle kaiken vanhemmuuden, elämäntavan ja itsehoidon. Tämän verkkosivuston teki ensin perustaja Marjo, suomalainen nainen, joka on naimisissa ja jolla on viisi lasta kotona. Elämänkokemustensa kautta hän päätti tehdä blogin, joka on omistettu auttamaan myös muita ihmisiä selviytymään päivittäisistä kamppailuistaan. 

Kaikki ovat tervetulleita lukemaan blogiimme ja jakamaan tietoja, vinkkejä ja henkilökohtaisia ​​kokemuksia tietyistä aiheista. Voit olla osa yhteisöämme myös kirjautumalla jäseneksi ja osallistumalla päivittäiseen uutiskirjeemme.            

SINUA SAATTAISI KIINNOSTAA