vaipoista luopuminen
Downshifting,  Me,  Minimalismi

Vauva 12 kk ja vaippa pois?

Olen pyrkinyt aloittamaan pottaharjoittelun lasten kanssa aikaisin ja neljännen lapsen kanssa treenasimme päivittäin aktiivisesti puoli-vuotiaasta alkaen. Päivävaippa jäi kokonaan pois 1v 10 kk iästä ja kuivaa yövaippaa roikutimme mukana vielä vuoden sen jälkeen. 

Nyt kuopuksen kanssa pottaharjoittelu on ontunut verrattain tosi paljon. Potalla käynti on ollut hyvin satunnaista eikä sinne ole mitään tullut edes vahingossa. 

Ja ymmärtäähän sen. Tässä on ollut vähän muuta. 🙈

Nyt kuitenkin viime päivinä ikään kuin vahingossa vuoden vanha kuopuksemme on patsastellut sisällä ja pihalla ilman vaippaa ja housuja. Mikä on tarkoittanut erittäin aktiivista pottatreenailua…! 😅

Olin kuopuksen odotusaikana kovin kiinnostunut vauvan luonnollisesta vessahätäviestinnästä, mutta rahkeet ei yksinkertaisesti riittäneet vastasyntyneen vaipattomuuteen.

Silti tässä on ollut vähän sama kaiherrus kuin tutin kohdalla: vaipalla me vaimennamme vauvan luontaisia viestejä. 

 

Hän kyllä kertoo, jos ehdimme kuunnella. 

Ja nyt kun meillä on vihdoin käsillä kiireetön arki omassa pihapiirissä, on läsnäoloa riittänyt kuopuksen touhuille ihan erilailla. Ja viestien lukemiselle ja tarpeiden pyydystämiselle. 😅 Siispä juoksutamme paljaspyllyn potalle heti, kun käsi hakeutuu pippelille tai pienikään ähinä alkaa. 

Ja olemme onnistuneet tosi hyvin jo muutamassa päivässä!

Sattuuko enää vahinkoja?

Ai että sattuuko? 😂 Isompi hätä saalistetaan paremmin, pissa ehkä noin puolet kerroista. Mutta hän on alkanut itse hoksata juttua. Käy itse potalla istumassa, nousee ylös, istuu alas, nousee ylös ja katsoo tuliko mitään. Ja välillä tuli ja ihan omatoimisesti!

Ja aina, kun tulee, niin sitten on vuorossa taputukset ja voitontanssi!

Tiedättekö Petterin Kung för en dag:n? Se on meidän pottajuhla-biisi. 😂

Kuopus on oppinut taputtamaan ja hytkymään mukana koko muun perheen kanssa.

Onko paluuta enää vaippoihin?

Taidettiin taas epähuomiossa hommata itsellemme uusi urakka 😅 mutta ei enää anna sielu periksi laittaa kotona vaippaa, kun näin iloiseen vauhtiin ollaan päästy. 

Toki unille vaippa vielä laitetaan ja jos mennään jonnekin, mutta kun pääasiassa ollaan vain kotona, tulee treeniä oikein mukavasti koko ajan. Ja ylimääräisenä bonuksena lattiat hohtaa jatkuvan pesun jäljiltä. 😂

Tiedän, että on olemassa erilaisia kasvatussuuntauksia, mutta tiedän niistä liian vähän osatakseni sanoa kannatammeko jotakin niistä. Mutta jos jotain, niin olemme huomanneet itsestänne pyrkivämme tukemaan lapsen mahdollisimman avointa viestintää mahdollisimman aikaisin ja nämä sinänsä pienet asiat (tutista ja vaipoista luopuminen) ovat täten osa suurempaa arvokokonaisuutta. 

Ja siihen samaan kuuluu jatkuva pohdinta siitä, mitkä valinnat tekevät arkeamme helpommiksi. Tämäkin valinta tekee sen, tosin pienen mutkan kautta. 😅

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *