vanhan talon pihapiiri
Me,  Remontti

Vanhan talon totaalinen muodonmuutos – katso kuvat

Nyt tulee paljon kuvia! Melkein itku pääsee, kun katsoo noita kuvia remontin alkuvaiheilta. 😫

Kun pyysimme välittäjää arvioimaan Hellelundin ennen ostamista, pyysi hän ottamaan huomioon mahdolliset purkukustannukset. Talon purkaminen ei nimittäin ole halpaa puuhaa. 

Eli tältä pohjalta lähdimme tekemään “pientä pintaremonttia”. 🙈 Nyt hommaa on tehty aika tarkkaan kaksi kuukautta ja on  korkea aika väliaikapäivityksen. (Tiedän, se on laahannut ja olen todella otettu teistä, jotka olette sen perään kyselleet!)

Kuva kertoo enemmän kuin mihin sanat koskaan yltävät, joten tässä tulee:

vanhan hirsitalon remontti

Tästä kuvasta näette ulkopuolen lähtötilanteen hyvin. Veranta on painunut ja kostunut, ulkovuorauksen alaosa, joka on ollut kivijalkaa vasten, on niin ikään imenyt vettä itseensä ja turvonnut. Katto on likainen ja vuotaa. Rännit on täysin lahot ja syöksytorvet kastelleet kahdesta nurkasta seinähirret. 

vanha hirsitalo sisatilat

Taloon ei ollut tehty perusparannuksia sitten vuoden 1980. Remontin ensimmäisen päivän videosta näet paremmin lähtötilanteen. 

vanhan talon eristeet

Remontti alkoi riisumalla talo synnyinasuunsa. Eli repimistä, lajittelua ja poisraijaamista ihan hemmetisti, huolimatta siitä, että meillä oli vaihtolavakin vuokrattuna. 

vanhan hirsitalon remontti

Työmaalla on riittänyt omasta takaa näitä innokkaita pikku-apulaisia. Aina heistä ei kuitenkaan ole ollut niin paljon hyötyä, mutta päinvastaista paljon. 🙈

vanhan hirsitalon remontointi

Näiden kuvien katsominen tekee tiukkaa. Oltiin saatu niin vauhdikas lähtö purkutöihin, että tuntui kuin nyt me enää vain ilon kautta lasketeltaisiin voittoon. 

Meillä oli imuauto imemässä eristeet pois, mutta se tuli täyteen ennen kuin kaikki oli saatu imettyä, joten ei muuta kuin lapion varteen ja tyhjentämään.

tuulettuva alapohja

Tässä vaiheessa homma ei enää ollut niin “ilon kautta”.

hirsitalon alapohja

Oijoi, kyllä sen savimaan kuokkimisen (lapio ei siihen pystynyt) oikein kruunasi, kun sai yrittää tunkea niitä savia ja hiekkoja tuolta keskeneräisen hirsien vaihdon aikaansaamasta luukusta ulos. 

alapohjaremontti

Voin kertoa, että siinä oli voimat ja ergonomia koetuksella, kun näitä pienokaisia liinoilla sidottiin ja nostettiin käsivoimin ylös. 

En tiedä oliko se kuitenkaan rasittavampaa kuin yrittää luonnonkivillä saada rakennettava alapohja uuteen korkoon. Arvatkaa onko Jarkko ryöminyt, asetellut ja moukaroinut niitä tiiviiksi tukirakenteiksi. 😬

ryomintatila alapohja

Ryömintätilan testaus käynnissä. 😅

vanhan hirsitalon remontti

Jarkko kouliintui tuossa kengityshommassa niin hyvin, että kun ekaa hirttä vaihdettiin kuusi päivää, meni viimeinen parissa tunnissa. 

ulkovuoraus hirsitalo

Hirsien vaihdon yhteydessä ulkovuoraus otti vähän osumaa. 

vanhan talon ulkovuoraus

Ja uutta lautaa paikkamateriaaliksi ei niin vain tämmöiseen seinään haetakaan – noista tuo levein on leveydeltään alaosasta 26,5 cm ja kapenee hiukan ylöspäin mentäessä. 😂

vanhan talon remontti

Verannan tunkkaus ja kivijalan korotus kuului myös ensimmäisiin hommiin. Eipä ollut sellaisestakaan ennestään kokemusta, mutta eihän sitä voi tullakaan ennen kuin tekee. 

Kivijalkaan laitettiin “uudet” porakivet tukemaan verantaa suoraksi. Kivet on tosiasiassa ikivanhat ja ne me löydettiin lasten kanssa iltakävelyllä hautausmaan reunalta ja päästiin niistä kauppoihin seurakunnan kanssa.

salaojien kaivaminen

Samalla kun uudelle sähkökaapelille piti kaivaa oja, hiipi salaojitus puolihuomaamatta kuvaan. Ja kukaan meistä ei uskonut, että tuolla minikaivurilla saisi mitään aikaan, mutta niin vain sitkutettiin nuo ojat.

Suurin ongelma oli kuitenkin routainen maa, jota yritettiin välillä sulattaa mitä moninaisimmin keinoin. Ja lopulta hakkasimme rautakangella ja lapiolla sen, mihin kaivuri ei pystynyt.

Opimme kantapään kautta kuinka luontoon liittyvä työ pitää tehdä luonnon antamassa aikataulussa – silloin luonto tekee puolet työstä. Esimerkiksi salaojituksen tekeminen kesällä onnistuisi verrattain leikiten, sillä maa olisi sula ja kaivaminen todella paljon helpompaa ja nopeampaa. 

talo painunut

Tämä kuva kuvastaa hyvin sitä “loputon suo”-tunnetta, joka välillä meinasi iskeä ja korosti sitä absurdiutta, että kyseessä oli unelmien koti, johon meidän oli tarkoitus muuttaa 8 viikon päästä. 

Tässä myös näkyy hyvin katon tilanne, johon ei oltu vielä kajottu. 

Tilanne tänään

Kuten sanottu, hommaa on vielä paljon, mutta siitä huolimatta prosessi ei enää tunnu yhtä toivottomalta eikä meidän tavoite-muuttoaikataulu kesä-heinäkuulla ole enää niin utopistinen. Pahin on takana, pakko olla. 😅

vanhan talon muodonmuutos

Katto on pesty, korjattu, ruostekäsitelty ja maalattu. Rännien, syöksytorvien ja räystäslautojen uusinta on tulossa, samoin piippujen hatut ja hormien slammaus. 

vanhan peltikaton remontti

Jarkko sahasi ulkovuorauksesta alaosan pois ja laittoi tilalle tippalistat. Kengityksestä kärsinyt ulkovuoraus korjattiin ja yhteen kohtaan rakennettiin mittatilaus-paikka. 😅

vanhan talon rannit

Ulkotyöt salaojituksen jäljiltä on vielä kesken. 

vanhan talon sahkojen uusiminen

Sisällä on päästy jo vetämään vesiä, viemäreitä ja sähköjä!

Huomatkaa käsin piirretty sähkösuunnitelma sähkökaapissa. Ja Jarkkohan on siis leipätyökseen sähkösuunnittelija – suutarin lapset ja niin pois päin. 😂🙈

vanha hirsitalo sahkot

Alapohjan runko, hiiriverkotus ja alapohjassa kulkevat kaapeli-, vesijohto- ja putkivedot on saatava valmiiksi parissa päivässä, koska torstaina alapohja paperoidaan ja perjantaina tulee puhallusauto puhaltamaan puukuitueristeen alapohjaan!

vanhan talon sisustus

Ja arvaatteko yhtään mitä sitten tapahtuu? Sitten saadaan ruveta lyömään lattioita umpeen! 😍

vanha hirsiseina

Sen jälkeen päästäänkin jo pintoihin käsiksi. Jarkko on jutellut museotoimella konservoinnin asiantuntijan kanssa siitä voiko hirsiseinää jättää ulkoseinissä näkyviin ja vastaus oli, että se on luonteva ratkaisu, koska tässä talossa niin on ollut jo rakennusvaiheessa. Sen kertoo  värilliset liitumaalit hirren pinnassa ja pieni “boordinauha”, joka on ollut naulattuna hirsien yläreunaan. 

Päätimme siis, että kokeilemme jättää hirret näkyviin ja jos tuntuu, että lämpöhävikkiä syntyy, voimme levyttää seinät myöhemmin. 

vanha hirsiseina

Nyt kysymys kuuluukin, että mitä hirsien pinnalle kannattaisi tehdä? Onko vanhojen hirsitalojen asiantuntijaa linjoilla?

Pesu mäntysuovalla, riittääkö? Entä sen jälkeen? Kuinka sävystä saisi “hirsimäisemmän” ja yhtenäisemmän (ei tarvitse olla tasainen) – kahvilla sively?

vanhojen ikkunoiden kunnostus

Toinen kysymys liittyy näihin verannan ikkunoihin! Verantaan kajotaan vasta muuton jälkeen, mutta siitä on tarkoitus tehdä lämmin eli tuplalasit tarvisi olla. Sen lisäksi nykyiset lasit on olleet valmiiksi osittain hajalla ja vielä tykänneet kyttyrää verannan suoristamisesta (eivät mene enää kiinni). 

Onko tiedossa asiantuntijaa Pietarsaaren lähialueelta? Paikallisesta lasiliikkeestä kysyin hyvä tovi sitten, mutta ilmeisesti näytti jo kuvien perusteella niin toivottomalta savotalta, etteivät koskaan edes vastanneet. 😂🙈

kanala uusi kanala

Pikkaisen on ajatukset jo kallellaan pihamaalle, ulkorakennukseen on suunnitteilla kanala ja tähän ympäristöön aitaus. 

vanhan talon pihapiiri

Tuonne sepelikasan paikalle on suunnitteilla ulkosauna ja saunakamari ja ratkaisu ei ole yhtään se, mitä aiemmin mietimme, mutta tähän palaan myöhemmin. 😉

tippalistojen teko

Kuvassa näkyvä kasa on yläkerrassa olleen vanhan tulisijan purkukasa. Tulisija ei ollut pelastettavissa ja se rasitti välikaton rakenteita niin, että se oli purettava. Purkutiilistä Jarkko muurasi pedin ilmalämpöpumpulle, joka tullaan asentamaan tällä viikolla. 

Että semmoinen pieni puristus nyt ensisijassa Jarkolla kahdessa kuukaudessa täydellä virkatyöajalla ja viiden lapsen kanssa. 😂 Niin ja laitettiinhan me tässä välissä yks mökki myyntikuntoon ja myytiinkin se.  Niin ja selvittiin kuivin jaloin siitä tonttiselkkauksesta. Että on tässä pieni työmaa ollut. 😅

Että mitä sanotte, huomaako eron?

Kiitos Jarkon sitkeyden, ahkeruuden, osaamisen ja tsemppimielen ohella tottakai myös kaikille teille, jotka olette osallistuneet tavalla tai toisella meidän puristukseen! ❤️

4 Comments

 • Sara

  Angående fönstren så finns Fönstersmedjan i Bennäs som är inriktad på gamla fönster 🙂

 • Tuula

  Aikamoinen muodonmuutosprojekti. Meillä on aika samaa ikäluokkaa oleva talo, joka on myös painunut ja oikaisu pian edessä. Taidamme kuitenkin odottaa suosiolla ensi kevääseen, ettei pääse routa ja kylmät säät yllättämään ennen kuin olemme saaneet vietyä työn loppuun.

  • Marjo

   Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta työskennellä luonnon rytmissä! Silloin pääsee monesti paljon vähemmällä, kun ei tarvitse taistella olosuhteita vastaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *