vanha talo lankkulattia
Raha,  Remontti

Vanhan talon remontti – alapohjan eristäminen ja vanhan lankkulattian kunnostus

Nyt tulee taas paljon kuvia, siten saat helpommin käsityksen siitä, miten vanhan talon pelastusprojekti on edennyt sitten viime näkemän

Kuten kerroin, oltiin me tilattu puukuitueristeen puhallus perjantaiksi ja sitä ennen piti olla sähkö- ja lvi-vetojen kunnossa ja alapohja paperoituna. 

Tekniikkahan oli aika näppärästi kasassa verrattuna paperointiin, joka olikin työläydessään verrattavissa alapohjan tyhjennykseen. (No ei nyt sentään, mikään ei ole verrattavissa siihen. 😬) Prosessia nimittäin vaikeutti aika tavalla kannatinpalkkien, johtojen ja putkien ympäröiminen sekä viemärikaatojen vuoksi pykälletty alapohja.

Käytännössä se tarkoitti, että Jarkko apuvoimineen tekivät sitä paperointia yli puolen yön perjantain vastaisena yönä ja jatkoivat seitsemältä seuraavana aamuna ja saivat kuin saivatkin homman valmiiksi ennen kuin puhallus alkoi kymmenen maissa. 

puukuitueriste alapohan eristaminen

Puukuitueristämisen jälkeinen paperointi oli sitä edeltäneeseen verrattuna lasten leikkiä, vaikka siinäkin päivä meni kahteen pekkaan. 

Huolimatta Ekovillan ilmansulkupaperista, valintamme eristämiseen oli Hunton puukuitueriste. Luimme etukäteen kokemuksia Hunton puukuitueristeestä ja vakuutuimme sen sopivuudesta Hellelundiin. Puhallusauto jouduttii tosin tilaamaan Ylistarosta asti, mutta matka ei ollut ongelma ja palvelu oli hyvää ja nopeaa. 

vanhan lankkulattian kunnostaminen

Harvemmin tulee remontista puhuttaessa mainittua tavaran hakemista huolimatta siitä, että se on (valitettavan) iso ja aikaa vievä osa projektia. 

Tällä kertaa tuntui kuitenkin kuin treffeillä oltaisiin, kun päästiin KAHDESTAAN rautakauppaan ja saatiin valittua kylppärikaakelit samalla!

Myyjä muuten kysyi, että halutaanko ottaa eri kaakelivaihtoehtoja mukaan ja mallailla niitä paikan päällä. 😄 Kaunis ajatus toki, mutta meillä ei ole aikaa eikä energiaa eikä oikeastaan haluakaan sellaiseen. Matkaan lähti ekat, jotka silmää miellytti ja budjettiin sopi. 

raystaslaudat

Tokikaanhan me ei tehty vain yhtä hommaa, vaan räystäslaudat piti saada myös vaihdettua viikonlopun aikana, koska ensi viikolle on sovittu uusien rännien asennus. 

Sain muuten samalla huomata kuinka korkeanpaikankammoinen olenkaan, kun noita lautoja kahteen pekkaan asennettiin! Vatsanpohja nyrkkiin puristettuna tuijotin seinään ja keskityin hengittämään ja tukemaan räystäslautaa – sen enempää apua minusta ei ollut. Jarkko kärsivällisenä asteli yläilmoissa tikkailta toisille ja ruuvasi myös ne, jotka minun olisi pitänyt tehdä. 

Onneksi saatiin vaihdettua meikäläinen vähän pystyvämpään tekijään ja homma hoitui huomattavasti nopeammassa tahdissa. 😅 (Kiitos jälleen! ❤️ Ja kiitos myös ihanille tikkaiden lainaajille! 🙏)

perinnerakennus

Sen jälkeen päästiinkin remontin tähän saakka mielenkiintoisimpaan osioon eli vanhan lankkulattian kunnostukseen ja asennukseen. 

lankkulattian asennus

Hommahan oli lähtökohtaisesti jo tosi haastava, koska lankut olivat paitsi täysin eri levyiset, myös eri paksuiset. Lisäksi osa lankuista oli kuperia eli käytännössä lankkuja oli mahdoton ajatellakaan asennettavaksi noin vain uuteen lattiarunkoon. 

vanhan lankkulattian kunnostus
Toistaiseksi levein löydetty alkuperäinen lankku: 34 cm. 

Huolimatta siitä, että olimme irrotusvaiheessa merkanneet tarkkaan lankkujen järjestyksen, ei niitä noin vain asetettukaan enää paikkaansa. 

Osa lankuista oli nimittäin kostunut paikoista, joista hirsiäkin vaihdettiin, joten niitä ei voinut ainakaan kokonaan käyttää. Lisäksi lattiaan oli käytetty niin lyhyitä pätkiä, etteivät ne ottaneet kiinni nykyisiin koolinkeihin. 

lattialankkujen veisto

Jarkko sirkkelöi lankkujen pohjat suoriksi ja samaan paksuuteen. Ainoa harmi, ettei sirkkelillä saatu sahattua lankkua koko leveydeltä. 

lankkulattian asennus

Käytännössä se tarkoitti siis paluuta kirveellä ja moottorisahalla veistelyyn, mikä hirsien kengityksessä jo niin tutuksi tuli. 

vanha talo lankkulattia

Eli kokonaisuudessaan lattian kasaaminen on melkoinen palapeli, jossa hyödynnetään osittain alkuperäistä lankkujärjestystä, osittain kylpyhuoneeksi rakennettavasta huoneesta ylijääneitä lankkuja ja koitetaan saada jotenkin järkevä, suht tasainen ja yhtenäinen lankkulattia. 

hiomaton lankkulattia

Mutta siinä se nyt lepää! Ensimmäinen huone, jossa on lattialankut asennettu! 

harmaa lankkulattia
Tämä on siis eteisaula ja suoraan edessä näkyy tuleva kylpyhuone.

Eihän se virheetön ole, eikä täysin tasainenkaan, mutta on se kestänyt jo toistasataa vuotta, niin on sitä vaikea paremmaksikaan panna. 

Ja ans kattoa, mitä hionta ja uusi maalipinta saa aikaan!

Huomenna jatkuu palapelin teko, tämä on semmoista puuhaa, jota tekisin tai ainakin katsoisin päältä tosi mielelläni! Jälleen kerran täytyy sanoa, että tämmöinen vanhan korjaaminen on mun mielestä todella kiinnostavaa verrattuna uuden rakentamiseen (siihen verrattavaa olemme aiemmin tehneet eikä se innostanut lähellekään tällä tavoin!). 

Ja arvatkaas mitä? Vuokrasopimus on nyt irtisanottu, joten kesäkuun loppuun mennessä me asumme Hellelundissa oli remontin tilanne mikä hyvänsä. 🙈😅

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *