hirsitalon kengitys
Me,  Remontti

Vanhan hirsitalon remontti – hirsien kengitys ja tuulettuva alapohja

Toivottavasti en joudu ottamaan sanojani takaisin, mutta vakaasti uskon, että remontin v-mäisin osa on nyt takana.

Ehkä muistat, kuinka viime viikolla sanoin, että viikon loppuun mennessä me ollaan hoidettu loppuun salaojitus, sähkökaapelin veto, hirsien vaihto eli kengitys ja alapohjan tyhjennys

No ihan siihen aikatauluun ei päästy, mutta hyvin se tavoite antoi tehoa työskentelyyn. 😅

Kolme päivää yli meni urakan loppuun saattaminen, mutta nyt se on viimeistelyä vaille valmis. 💪

tuulettuva alapohja

Meillä kävi imuauto imemässä eristeet, mutta imutankki tuli täyteen ennen kuin kaikki hiekka ja sammal oli pois. Ja kun kerta laaki maksoi reilu 1200 euroa, päätettiin lapioida loput hiekat käsipelillä pois. 

Hiekkaa jäi kahteen huoneeseen, joissa molemmissa oli ollut maakellari ruokasäilytystä varten. Kellarit oli rakennettu kivilohkareista ja niiden ympäristö oli täytetty hiekalla eristyksen ylläpitämiseksi. 

Toimittaja, joka teki meistä jutun, harmitteli kovasti, että luovumme maakellareista ja samalla osasta talon historiaa ja koitimme perustella sillä, että ne on riskirakenne. 

Ja näin olikin. Hiekkaeristys oli aiheuttanut sen, että tuulettuva alapohja ei enää ollut koko talon kattava, vaan kahden keskimmäisen huoneen lattian ja maan välinen osa oli peitossa. 

Ilmeisesti tämä oli johtanut siihen, että kosteus oli noussut hiekan mukana rakenteisiin ja aiheutti tarpeen vaihtaa alimmaisia hirsiä. 

(Toinen paikka, jossa kengitys tuli tarpeen, oli yksi talon kulmista, josta vesi oli päässyt syöksytorvesta kastelemaan rakenteita.)

vanhan hirsitalon remontti
hirsien vaihto
hirrenvaihto hirsien vaihto

Paikkaushirsiä veisteltiin moottorisahalla, puukkosahalla, pöytäsirkkelillä ja kirveellä. Ja seinä tunkattiin ylös vaihdon ajaksi eli ihan pikkuhommasta ei ollut kyse. 

ryomintatila alapohja

Kivet, joita ei saatu nostettua pois, hyödynnetään rakennettavan alapohjan tukirakenteina. Niiden asettelemisessa ja linjaan saamisessa oli oma (rasittava 😬) hommansa. 

Näiden kahden huoneen lisäksi maapohja oli muuallakin paikoin liian korkea, jotta lattian alle olisi mahtunut ryömimään. Se siis tiesi lapiointia ja kuormien ulosheittämistä milloin mistäkin: lankkusiltaa pitkin kottikärryillä, kissanluukuista (eli tuuletusaukoista) ja ikkunasta. Työläs, raskas ja loputon homma. Ja sekin on vähättelyä. 😂😭

Hei me rakennetaan!

Tämän vaiheen loppuminen on ihan hemmetin suuri helpotus. Nyt me vihdoin päästään siihen vaiheeseen, joka luo uskoa homman vaiheittaiseen valmistumiseen (tiedostaen, että eihän tämä koskaan valmiiksi tule ja se on koko hommassa vähän ideakin, hulluja ne on, jotka tähän hurahtaa 😂).

Tänään me kuitenkin pidetään lepopäivä ja nautitaan työn tuloksista.

Korkeintaan pientä hirsien suorimista Jarkko meinasi tehdä ja piirustukset rakennusvalvontaan valmiiksi. Ja itse ajattelin mahdollisesti haravoida hirsien veistelyn jäljet alapohjasta pois ja tasoitella pihalta hiekkakasoja, että ans kattoa kuinka hyvä vapaapäivä meille tuleekaan. 😂🙈

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *