Downshifting,  Me,  Minimalismi,  Raha

Tekeekö tämä elämästäni helpompaa?

Olemme alkaneet aktiivisesti kysyä valintatilanteissa itseltämme, että “Tekeekö tämä elämästä helpompaa?” Tai yksinkertaisempaa, stressittömämpää, rennompaa, joka tapauksessa jotakin niistä elementeistä, jota tällä “projektilla” tavoittelemme.  

Se on hullun yksinkertainen, mutta samalla todella toimiva keino ohjaamaan meitä haluamaamme suuntaan.

Tuoreita elävän elämän esimerkkejä:

– Laitan myyntiin viidellä eurolla vaaterekin, josta ensimmäinen ostajaehdokas kysyy, että kulkeutuisiko se naapurikaupunkiin. 

Ensin ajattelen, että no mehän olemme menossa sinne suuntaan loppuviikosta, että samallahan se varmasti kulkeutuisi. Sitten mieleeni pompahtaa:

“Tekeekö tämä elämästäni yksinkertaisempaa?”

Totean, että ei. Osoitteen selvittäminen, tapaamisen ja aikataulun sopiminen, navigaattorin kanssa perille etsiminen, mahdolliset muutokset jommassa kummassa päässä hengästyttävät jo valmiiksi. 

Tulen siihen tulokseen, että ennemmin vaikka lahjoitan rekin jollekulle, joka tulee sen hakemaan kotoani. Se tekee elämästäni yksinkertaisempaa.  

– Jarkolla on tarve uudelle paidalle ja lakille, ja hän on puntaroinut nettiostelun ja kirppareiden välillä. (Keskikaupungin kivijalkakaupoissa pyörimiseen hän osaa vastata kysymättä, että se ei tee elämästä todellakaan stressittömämpää ja helpompaa. 😀 )

Nettiostelussa pitää huomioida loputtomien valintojen selaaminen, tilaustietojen täyttö, paketin noutaminen, mahdollinen epäsopivaksi toteaminen, palautuskäytänteiden selvittäminen ja tarvittavien proseduurien tekeminen, paketin vieminen palautukseen. 

Ei, ei tee elämästä helpompaa. 

Kirppari puolestaan ei anna välttämättä juuri toivottua tulosta, mutta se voi antaa jotakin muuta odottamatonta. Lisäksi kirppareilla kiertelyssä on mielenkiintoa ja seikkailuntuntua, koskaan et voi tietää, mitä löydät vai jääkö varsinaiset löydöt seuraavaan kierrokseen. Lisäksi näistä shoppailu-vaihtoehdoista se on ekologisin. 

Tekeekö tämä elämästäni rennompaa? Hauskempaa? Verrattain ehdottomasti kyllä. 

Giséla Linde kertoo kirjassaan “Lev enklare” käyttävänsä sanaa “yksinkertaisuus” valitessaan sinänsä hauskojen asioiden joukosta ne, jotka vievät häntä elämässään haluamaansa suuntaan (vapaa käännös): 

"Hauskuus, joka tekee elämän hankalammaksi, aiheuttaa stressiä ja vie energiaa - ulos. 

 

Hauskuus, joka tekee elämästä yksinkertaisempaa, antaa energiaa ja korvaa jonkin vanhan tavaran tai vie meitä lähemmäs sitä elämää, mitä toivomme - sisään."

Tällä menetelmällä olemme seuloneet pois mm. ostoyllykkeet parempaan televisioon tai uudempaan puhelinmalliin, koska niiden osto- ja käytönopettelu-prosessit eivät tekisi elämää yksinkertaisemmaksi tai hauskemmaksi. Sen lisäksi meidän olisi pitänyt keksiä uusi sijoituspaikka nykyisille, mikä ei myöskään tee elämää helpommaksi. 

Eikä ole tarkoitus, että elämä olisi pelkkää vaivatonta laskettelua kohti loppua. Hankaluuttakin kyllä sietää, jos sen avulla päästään haluttuun lopputulokseen. 

Päätimme esimerkiksi ostaa uuden reitittimen huolimatta siitä, että sen hankkimisessa ja käyttöönotossa oli vähän vaivaa, sillä se korvasi vanhan, pätkivän vehkeen ja teki arjestamme lopulta helpompaa ja yksinkertaisempaa. 

Mitä mieltä olet, voisiko toimia sinullakin? Kokeile ihmeessä seuraavassa valintatilanteessa ja kerro miten meni. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *