shampooton elama no poo
Downshifting,  Me,  Minimalismi,  Raha,  Työ

Pystyykö ihminen elämään ilman shampoota, saippuaa ja deodoranttia ja olla silti puhdas ja raikas? Kuukauden testi

Nyt kyllä kuulostaa siltä, että sillä Hellelundin tyypillä on iso pyörä pyörähtänyt. Siitä on tullut sellainen ituhippi ja hörhöilijä, jolle se itse itsetietoisina aikoinaan on puistellut päätään. Nyt puuttuu enää anorakki ja ketjut, joilla kahlitsen itseni puuhun, eikö. 😀

Tosiasiassa mua kiinnostaa hirveästi selvittää, olisiko mahdollista vapautua kaikista mahdollisista purkeista, purnukoista ja puteleista, joita mun on tällä hetkellä pakko käyttää. 

Sen lisäksi, että niihin menee rahaa, vievät ne tilaa kaapeista ja hyllyiltä, niiden valmistus aiheuttaa päästöjä, enkä tiedä haluanko niitä kemikaaleja (huolimatta siitä kuinka luonnonmukaisia ne ovat) iholleni. Ja ajatelkaa miten helppoa olisi pakata reissuun!

Haluan myös tietää voiko tali- ja hikirauhasten toimintaan vaikuttaa sillä, ettei niitä häiritä kemikaaleilla.

Olen nimittäin lukenut, että kolmessa-viidessä viikossa kroppa reagoi kemikaalittomuuteen niin, että se tasaa tuotantoa niin, että pelkkä vesi riittää pesuun ja pysymään raikkaana. Tähän siis mulla ei ole tarjota mitään evidenssiä, vaan kanssaihmisten kokemuksia, mutta ne riittävät sytyttämään kipinän kokeilla. 

Silti mun hypoteesi on, että ei tule onnistumaan. Tai ehkä tuo shampoon poisjättäminen voisi olla mahdollinen, mutta pahoin pelkään, että saippua ja dödö tulevat olemaan elinehtoni jatkossakin. 

Muuten en varmaan tähän kokeiluun lähtisikään, mutta tämä korona-aika on muutenkin niin mökkihöperöä menoa, että ei kukaan mua näe kuitenkaan. Siksi ei niin haittaa, vaikka olisi rasvaiset hiukset ja luontainen odööri. 😀

Juttelin Jarkon kanssa tästä lähinnä siitä vinkkelistä, että kestääkö se tämän jakson mun vierellä 😀 ja Jarkko oli kuulkaa täysillä tukena. Itse asiassa kysyin, että jos kokeilis jompaa kumpaa (eloa ilman shampoota tai vaihtoehtoisesti ilman saippuaa ja dödöä), niin Jarkko sanoi, että ei ku kaikki vaan yhtä aikaa. 

Jarkko nimittäin käyttää itse todella harvoin dödöä, sillä suojaus ei petä juuri koskaan, vaikkei suojausta olisikaan. Hän myös oli jokin aika sitten pari kuukautta pesemättä hiuksiaan muuta kuin vedellä ja ainoaksi ongelmaksi muodostui hiusmuotoilutuotteiden saaminen pois hiuksista (tosin itse olen kokeillut pestä hiuksia ruisjauhoilla ja se on tosi tehokas! Jotkut kuulemma käyttävät kertaalleen keitettyjä kahvinporoja, tiedä häntä). 

Lupasin Jarkolle googlailla keittiökaapeista löytyviä vaihtoehtoja hiusmuotoilutuotteiksi tai vaihtoehtoisesti hän voisi kokeilla hiustenpesua keittiövalikoimalla! 😀

Osa isompaa kapinaa

Tunnistan kyllä tämän sinänsä harmittoman kokeilun olevan osa suurempaa sisäistä kapinaani. 

Se saamamme perusoppi, että elämä kuuluu suorittaa tietyllä tavalla, on nimittäin alkanut potkia vastaan. Se, että meidän tulisi tehdä töitä persus ruvella, jotta saadaan ostettua tavaraa. Ja sen jälkeen tulisi tehdä töitä vielä enemmän, jotta sitä tavaramäärää voidaan ylläpitää, päivittää, kasvattaa ja varastoida. Ja ottaa lomaa siitä. 

Siihen päälle olemme oppineet, että meistä tulee rumia ja haisevia ilman kemiallisia pesuaineita ja kosmetiikkaa. Onko se(kään) totta vai voimmeko tehdä senkin kanssa kuten vaikkapa työn kanssa? Käyttää halutessamme siinä määrin kuin se tekee meille aidosti hyvää? Koska kyllähän maailmassa on myös heitä, jotka vapaaehtoisesti elävät ilman rahaa ja kokevat silti olevansa rikkaita (googlaa esimerkiksi Tomi Astikainen, jos haluat tietää lisää.)

Näin äärimmäisiin mittasuhteisiin meidän ei tarvitse mennä, mutta pieni kyseenalaistus ja kapula markkinavoimien rattaisiin ei varmastikaan ole pahasta. 🙂

Mutta kokeilu on siis nyt virallisesti alkanut, eilen illalla olen saunan päälle vaahdottanut itseni ehkä viimeistä kertaa? Haha, vaikea uskoa, luultavampaa on, että heitän hanskat tiskiin ennen aikojaan, mutta katsotaan miten käy! Palaan raportoimaan prosessista.

Sivuhuomiona, että tottakai meillä pestään edelleen käsiä saippualla ja usein pestäänkin. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *