siivousvinkit
Me,  Minimalismi

Parhaat keinot kodin järjestykseen

Meiltä kysytään ihmeen usein, että onko meillä koskaan sotkuista, kun meillä on niin vähän tavaraa. Ja vastaus on: tottakai. Tavaraa on vähän, mutta lapsia paljon, ja lapset ovat mestareita vetämään ne vähäisetkin tavarat kaapeista ja levittämään ne ympäriinsä. Sekä isommat että pienemmät lapset. 

Ennen oli tuttua se turhautuminen, kun juuri oli siivonnut, niin hetken päästä oli taas vaatetta, roskaa ja kaikenlaista sälää sinne tänne heitettynä ja sullottuna. 

Se johtui siitä, ettemme arvostaneet tarpeeksi pois vietävää tavaraa. Niille ei ollut omaa paikkaa. 

 

Huolimatta sitä, että sellaista tavaraa syntyy aina joka kodissa. 

1. Tila kaikelle kierrätettävälle

Hellelundin remontin suunnittelussa ensimmäisiä juttuja oli miettiä mihin me saamme kierrätyspisteen. Kyllä ihan totta, tämä meni kylppäri- ja keittiösuunnittelunkin edelle. 😂

Koska, jos kierrätys ei toimi, alkaa tavara ja roska kertyä mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. 

Joten nyt meillä on semmoinen vaatehuoneen kokoinen tila, jossa on

 • Säkki muovijätteelle
 • Säkki pahville
 • Pussi, johon tulee paperi, metalli ja lasi (nämä me lajitellaan vasta keräyspisteellä, niitä tulee sen verran vähän)
 • Pussi tyhjille pulloille
 • Pieni laatikko paristoille ja pienille sähkölaitteille (nykyään onneksi nämä voi kierrättää kätevästi ainakin isommissa marketeissa!)
 • Pussi tekstiilijätteelle
 • Laatikko kirpparitavaroille
 • Laatikko läheisten tavaroille (ne, mitä on unohdettu meille tai joita ollaan antamassa kiertoon)
 • Laatikko, jonne laitetaan taaperon pienet vaatteet vauvaa varten. 

Tällöin kaikelle ylimääräiselle on selkeä tila. Se edesauttaa myös turhasta tavarasta luopumista: heti, kun käteen osuu rikkinäinen sukka tai pieneksi jäänyt vaate, voi sen samantien kiikuttaa kierrätyspisteeseen omassa kodissaan.

Ja sitten meidän systeemi toimii niin, että joka maanantai ruokaostosten haun yhteydessä viemme muovit, pahvit, paperin, metallin, lasin ja pullot, plus muut tarvittaessa. 

2. Paikka vaatteille, joita voi vielä käyttää

Toinen entisaikojen murheenkryyni oli vaatteet, jotka olivat vielä käyttöpuhtaita, mutta jotka eivät sopineet seuraavan päivän vaatteiksi (vrt kotivaatteet – työvaatteet). Tällöin ne vaatteet jäivät roikkumaan eri nojille, sänkyjen päälle, tuoleille, jne. Ja kun meitä on seitsemän, on vaatemäärä nopeasti jäätävissä mittasuhteissa. 

Tai sitten asian voi ratkaista niin kuin meidän 10v.: laittaa kaikki ylimääräinen pyykkiin poissa silmistä poissa mielestä-taktiikalla. 😬

Tätä ei olla vielä ehditty uudessa kodissa ratkaista, mutta viimeksi meillä oli kullakin oma naulakko näitä vaatteita varten ja toimi oikein hyvin! 

3. Papereihin tarttuminen

Kuten olen kertonut, suosimme ehdottomasti e-laskuja ja nykyään, jos laatikossa on paperilasku, syötämme sen verkkopankkiin samantien. Jos laskuttaja on sellainen, että laskuja on tulossa jatkossakin, niin katsomme onko laskuttajalla e-laskuvaihtoehtoa ja tilaamme sen samalla. 

Yleensä e-lasku -tilaukseen tarvii tietoja laskusta kuten asiakasnumeron tai viimeisimmän laskun viitenumeron, joten homma kannattaa hoitaa siinä samalla. 

Jos tulee papereita, joita on syytä säästää, säästämme ne ensikädessä sähköisinä. Käytännössä siis kuvaamme tai skannaamme paperin samantien ja siirrämme sen samaan ilmaiseen säilytystilaan, jota käytämme taloudenhallinnassakin. 

Meillä on siellä omat kansiot joka ryhmälle, esim. kotitalousvähennys, asuntokauppa-laput, remonttikuitit, takuukuitit, jne. 

Tällöin laskun tai paperin voi viedä suoraan paperinkeräykseen eikä se jää pinoutumaan tasoille tai hukkumaan laatikoihin. 

Myös postikortit tai muut muistot saatamme kuvata ja siirtää “muistot”-kansioon. Sieltä niitä tulee todennäköisemmin katsottua ajan kanssa muistellen, kuin pinojen alle hukkuneina. 

Muitakin vinkkejä on matkan varrella kertynyt, niistä olen esimerkiksi jo jakanut yhden pompulan taktiikan ja syyn miksi lapsillamme on niin vähän leluja, mutta nämä ovat yksiä oleellisimpia. 😊

Mitkä on sun parhaat vinkit tavaroiden hallintaan?

Jos minimalistinen elämäntapamme kiinnostaa enemmän, niin siitä voit lukea esimerkiksi jutuista

Tavaroista luopuminen – miten ja miksi teimme sen? 

Mitä ilman voi sittenkin elää?

Mitä minimalistinen elämäntapa tarkoittaa meille?

Tai jos aivan villiksi heittäydyt, niin kaikki aihepiirin jutut löydät kategoriasta minimalismi. 😅

5 Comments

 • Tanja

  Haluaisin ehdottomasti nähdä kuvaa tuosta kierrätyspisteestä 🙂

  Ja myönnän, että käytän välillä samaa taktiikkaa vaatteiden kanssa kuin lapsesi. Joskus ne läjät vaan kasvaa ja silloin on “pakko” heittää kaikki pyykkiin ja aloittaa puhtaalta pöydältä 😀

  Paras keino itsellä tavaroiden hallintaan on se, että kaikelle on oikeasti oma paikka, mihin ne palautetaan. Ja se, että perheenjäsenetkin olisi tietoisia niistä säilytyspaikoista.

  • Marjo

   Ounou, kuva meidän kierrätyspisteestä! 😱 En ole varma onko se soveltuvaa sisältöä internetiin. 😂 Mutta jos uskot, että siitä voisi saada inspiraatiota, niin ei täysin mahdoton idea kuitenkaan. 😅

   Ja olet oikeassa noista tavaroiden paikoista ja että kaikilla on tiedossa ne. Ennen meilläkin vain sullottiin eri laatikoihin ja kaappeihin, kuka milläkin logiikalla, ja tottakai kaikki aina hukassa. Tätä tehostaaksemme meillä on aktiivisessa käytössä sellainen tarrakone, jolla laitamme hyllyihin ja laatikoihin merkinnän, mitä niillä säilytetään. Viimeisimpänä jääkaappi-tavarat saivat nimikkohyllynsä – kyllästyin siihen, että perältä löytyi unohtuneita ja nahistuneita juttuja, joista piti sitten ykskaks keksiä jokin hävikkiruoka. Hyvin on toiminut täytyy sanoa!

 • Pirkko

  Talojen ja asuntojen suunnittelussa pitäisi kiinnittää paljon nykyistä enemmän huomiota kierrätykseen. Olette lähteneet liikkeelle ihan oikeasta päästä.

  Meillä yksi kodinhoitohuoneen kaapeista on omistettu kierrätykselle. Siellä on oma kestokassi lehdille, metallille, kartongille ja pulloille. Muovijäte – jota tulee melkein eniten – kerätään muovikassiin. Systeemi toimii hyvin, eikä pulloja ja purkkeja ajelehdi missään muualla. Tällaisen kierrätyskaapin tulisi olla suunnittelussa samanlainen itsestäänselvyys kuin vaikka jääkaapin tai pesukoneen paikan, mutta käsittääkseni kierrätystilan tarvetta ei edelleenkään oteta huomioon.

  Epäjärjestys syntyy siitä, että tavaralle ei ole järkevää paikkaa ja sitten niitä tuupitaan vain jonnekin pois tieltä.

  • Marjo

   Se on juurikin näin niin kuin kirjoitit! Ja ihmettelen itsekin sitä kuinka vähän tällaiseen on panostettu keittiösuunnittelussa – ilmeisesti ala tulee jotenkin jälkijunassa tämänpäivän kierrätysmahdollisuuksia ajatellen. Enää ei yksinkertaisesti riitä pelkkä seka- ja biojäteastia.

 • Johanna

  Aivan loistava kirjoitus, kiitos! Oli hauska lukea, mitä kaikkea teillä kierrätetään. Meillä on jokseenkin aivan samat “kierrätyslajit” järjestettynä eri paikkoihin. Äkkiseltään laskin ainakin 14 eri asialle tarkoitettua kierrätyslaatikkoa tmv. kotoamme. Unelma olisi saada ne kaikki yhteen huoneeseen, mutta kirjoituksesi innosti miettimään, miten voisimme organisoida hommaa uudestaan niin, ettei kierrätyslaatikot olis niin ripoteltuna eri huoneisiinsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *