minimalistinen elamantyyli
Me,  Minimalismi,  Raha,  Ruoka

Näihin kysymyksiin te halusitte meiltä vastauksia

Eli ensimmäinen kysy-vastaa-postaus ja mennään suoraan asiaan!

Minkä takia teistä tuli minimalisteja?

Hyvä kysymys. Tämä ei ollut mitenkään tietoinen valinta, että oltaisiin etukäteen tutkittu asiaa ja päätetty, että tää on meidän juttu. 

Ennemminkin me liusuttiin siihen vaivihkaa. Tavaroista luopuminen alkoi jokunen vuosi sitten ja vei mennessään ulottaen vaikutuksensa kaikkiin elämän osa-alueisiin. 

Mitä yksinkertaisemmaksi elämämme muuttui, sitä enemmän se alkoi kiinnostaa. Aloin aktiivisesti lukea kirjallisuutta tavarataidoista, elämän kohtuullistamisesta ja leppoistamisesta (downshifting) sekä vapaaehtoisesta yksinkertaistamisesta (voluntary simplicity). 

Omaisuudesta luopuminen ja vapaan ajan lisääntyminen tuntuu tosi oikealta ja kevyeltä ratkaisulta. Koko perheen kannalta. 

Puhutaanko teillä perheessä sekä suomea että ruotsia?

Kyllä. Kolme vanhinta lasta on kaksikielisiä ja käyvät ruotsinkielisiä kouluja. Taaperon laitoimme aikoinaan ruotsinkieliseen päiväkotiin huolimatta siitä, että olemme Jarkon kanssa molemmat suomenkielisiä (toki puhun ruotsia lähestulkoon joka päivä). 

Näemme kaksikielisyyden suuren arvon ja sen tuomat mahdollisuudet ja haluamme, että myös kaksi nuorimmaista saisivat ne. 

Taaperohan on ollut nyt kotona koronakriisistä alkaen, mutta ollaan haettu molemmille pojille päivähoitopaikkaa ruotsinkielisestä päiväkodista vuodenvaihteesta alkaen.

Kuinka paljon teillä syödään lihaa ja maitotuotteita?

Tällä hetkellä, kun elämme ilman juoksevaa vettä, on ruokavaliomme vielä mitä sattuu ja olemme joutuneet turvautumaan eineksiin (kyllä ne onkin kalliita! 😳), joten vastaan nyt meidän “normi-arjen” pohjalta.

Meillähän on siis normaalisti käytössä kuuden viikon kiertävä ruokalista ja siinä suosimme kalaa ja kanaa punaisen lihan sijaan sekä ympäristö- että terveysvaikutusten vuoksi.

Myös kasvipohjaisten ruokien osuus on radikaalisti kasvanut ruokasuunnittelun myötä ja niitä syödään useamman kerran viikossa, esimerkiksi soija-lasagne tai -makaronilaatikko taittuu todella helposti, samoin kasvissosekeitot ja kasvispaistokset ovat lähes jokaviikkoisia. 

Tofun kanssa emme ole vielä päässeet oikein ystäviksi (tai Jarkko ja vauva on, me muut vähän vielä arastellaan) ja erilaiset murut ja rouheet on jääneet vähemmälle käytölle, mutta niitä voisi taas lähteä testailemaan, kun pahin remppa-muuttohärdelli tasoittuu. 

Maitotuotteiden määrä on vähentynyt ehkä n. 70% sen jälkeen, kun perehdyin siihen onko maito meille ylipäätään hyväksi.  Vauvasta meidän olisi helppo “tehdä” vegaani, mutten tiedä vielä tarpeeksi esimerkiksi tarvittavien ravintoaineiden turvaamisesta ja mahdollisista pitkäaikaisvaikutuksista uskaltaakseni sen linjan täysin ottaa. Onko linjoilla joku, joka tietää tästä enemmän?

Ruokakermat ja kermaviilit on nykyään kokonaan kaurapohjaisia, jugurtit kaura- ja soijapohjaisia. Ruoassa käytettävä maito on kauramaitoa, juomaan meistä ei sitä ole oppinut vielä kuin 3/7 perheestä, mutta vain kaksi meistä ylipäätään tykkää juoda maitoa eli käytännössä 2/7 juo lehmänmaitoa.

Sekin maito on vapaan lehmän maitoa, jossa hiilijalanjälki on hyvitetty. 

Onko teillä omat vai yhteiset rahat vai sekä että?

Kaikki rahat ja tilit on yhteisiä paitsi sijoitukset on molemmilla omat. (Plus sitten tietenkin kaikilla lapsilla on omat tilit ja sijoitukset.)

Aiotteko hankkia muita eläimiä kuin koiran, kanan ja kalkkunoita?

Meidän Irlanninsusikoiranpentuhan saapuu meille jo ensi viikon lopussa! Jaiks! Jännittää ja innostuttaa todella paljon. Olen kuullut, että hän on melkoinen jääräpää sille päälle sattuessaan ja rodun koulutettavuuskin on vain kohtalaista juuri sen vuoksi, että miellyttämisenhalu on kortilla (vaikka lunkki perhekoira onkin), joten haastetta on mukavasti tavoille opettelemisessa. 😅

Plus saa nähdä mitä nämä nuorimmat asiaan sanoo, kun eivät vielä oikein voi ymmärtää, mitä se käytännössä on, kun koiranpentu tulee taloon. 🙈

On silti kaikinpuolin ihanaa päästä tutustumaan meidän Volttiin, muttei ne siipikarja-haaveetkaan mihinkään ole jääneet. 😄 Kanalan rakentaminen voi kuitenkin jäädä ensi kesälle, tässä on niin paljon muuta “pikku-projektia”, että ei mopolla mahottomia. 😅

Mutta muista eläimistä en vielä osaa varmaksi sanoa, tonttikin tietysti asettaa omat rajoitteensa, vaikka tilaa on, niin ei loputtomiin. Kaneja voisi aika helposti ottaa, niistä meillä on entuudestaan kokemusta. Lisäksi lajeina kiinnostaa aasi, lammas ja vuohi, mutta katsotaan nyt, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. 😅

Onko Jarkossa mitään ärsyttävää?

Haha, olen ilmeisesti antanut Jarkosta niin myönteisen kuvan, että tämä kysymys on herännyt seuraajan mieleen. 

Joudun silti toteamaan, että asia on todella niin, että Jarkossa ei juurikaan ole mitään ärsyttävää. 

Paitsi. Hänen ajotyylinsä. Se on semmoinen ihmeellisen nykivä ja epätasainen, nopeita kiihdytyksiä, jarrutuksia ja äkkikäännöksiä. Itse ajan (tottakai) pehmeästi ja ennakoitavasti, jättäen pitkät turvavälit, joten Jarkon säätäminen kirvoittaa välillä (usein) huomautuksen tai pari esimerkiksi, että voitko laittaa vakkarin päälle. 

Etenkin, kun olemme valmistautuneet lähtemään synnyttämään: “Ajat sitten OIKEASTI pehmeästi, eikä mitään äkkinäisiä liikkeitä.”

Mutta Jarkon puolustukseksi täytyy sanoa, että hän on taidokas kuski. Hän on ajanut kuorma-autoa työkseen ja kääntelee ja pyörittää isommatkin autot kärryineen ahtaissakin paikoissa ihailtavasti. Lisäksi vaikka ajamme yleensä puolet ja puolet, jos tiedän, että edessä on parkkipaikan etsintä tiukasta paikasta tai osoitteen etsintä vieraassa, vilkkaassa kaupungissa, pyydän usein Jarkkoa ajamaan. Hänen ei edes tarvitse laittaa musiikkia pois tiukoissa ohitus- tai navigointitilanteissa, mitä se semmoinen on? 😅

Siinäpä ne, kiitos teille kysymyksistä, näihin oli ilo vastailla! 😄

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *