Downshifting,  Me,  Mieli ja keho,  Minimalismi

Mitkä ovat 5 kaikkein tärkeintä asiaa elämässäsi – ja mitä aiot tehdä niiden eteen tänään?

Kysymyksen alkuosaan on varmasti kenen tahansa meistä helppo vastata. Itsellä nousee heti kättelyssä pintaan perhe, terveys, yhteisöllisyys, mielekäs työ, luonto.

Haastavampaa on pohdinta siitä, ovatko arjessa tekemämme valinnat synkassa sen kanssa, mitä pidämme tärkeimpänä. 

Tilanne ennen

Aiemmin ne eivät tosiaan olleet. Päiväni kuluivat usein selviytyen työtehtävistä, joita olin haalinut liian paljon suhteessa käytettävissä olevaan aikaan. Olin myös keskittänyt työaikaani liiaksi tehtäviin, jotka eivät tuoneet minulle iloa ja jotka näin ollen lisäsivät työn kuormittavuuden kokemusta.

Työpöydälle jäi lappuja mitä pitäisi ehtiä huomenna, mutta lappujen määrä tuntui vain kasvavan päivä päivältä.

Töiden jälkeen haahuilin kaupasta jotain ja ruokapöytään päätyi usein puolieines tai yksipuolinen ruoka, jonka tarkoitus oli vain täyttää mahat. Ja siihen päälle herkkuja palkinnoksi vaativasta arjesta.

Ilta kului loputtomalta tuntuvassa tavaroiden järjestelemisessä tai vaihtoehtoisesti sohvalla somessa roikkuen kokien huonoa omatuntoa siivoamattomuudesta (saatoin myös siivota kodin päässäni useaan otteeseen, loputon levy!).

Somen kyljessä oli myös nettikaupoissa pyöriminen, ja kodin, lasten ja itsensä piristäminen ostelemalla. 

Tilanne nyt

Olemme Jarkon kanssa käyneet arvokeskustelua koko suhteemme ajan. Jarkko on lähtöjään “jalat pysyy maassa ja tavarat kaupassa”-tyyppinen ihminen, joka viihtyy liikkeessä ja luonnossa. Tämä on palautellut minua tehokkaasti tavarataivaasta kohti maan kamaraa ja niitä oikeasti tärkeitä asioita.

Elääksemme arvojemme mukaista arkea olemme minimoineet sellaista, mikä on sotinut niitä vastaan.

Olemme minimoineet ostamisen, sosiaalisen median, tavaroiden ja työn määrän. 

Tämän ansiosta entinen tavara- ja suoriutumiskeskeinen arkeni on muisto vain. Olen saanut aikaa tehdä järkevämpiä valintoja terveyttä ja luontoa ajatellen. Syöminen on monipuolisempaa ja säännöllisempää, luonto on luonnollinen osa arjen aktiviteetteja. Minulla on enemmän aikaa ja intoa perheelle, parisuhteelle ja ystäville.

Nykyisessä arjessa teemme sellaisia puuhasteluja kotona, jotka lisäävät elämän mielekkyyttä. Työssä pyrimme keskittämään voimiamme eniten niihin asioihin, jotka antavat eniten iloa. Karsimaan pois turhat niissä määrin kuin se on käsissämme. 

Mitä aion tehdä arvojeni hyväksi juuri tänään?

Juuri tänään tähän kysymykseen on erityisen helppo vastata. Päätimme nimittäin spontaanisti lähteä Jarkon kotiseudulle sukuloimaan, joten lämmin yhteisöllisyys hoituu sillä. 

Mielekäs tekeminen tulee blogia kirjoittamalla ja läheisten kanssa puuhastelemalla, suvun yhteisellä saunaillalla. 

Ulos menemme porukalla pelaamaan futista ja korista, ottamaan aikaa temppuradalla sekä leikkimään majakkaa, räkää ja pallo paikalla.

Ruokapöydässä pyrin valitsemaan täysjyvävalmisteita, kasvisrasvoja, kasviksia joka aterialla ja riittävästi vettä. Siihen kylkeen sopii vähän herkkujakin. 

Jarkon kanssa varastetaan pieniä kahdenkeskisiä hetkiä, täällä on lasten kanssa niin paljon apukäsiä, että se onnistuu paljon helpommin kuin kotona. 

Eli luonto ja terveys, sekä mielen- että kehon, hoituu tällä kombolla. Ja olo on sen mukainen. <3

Summa summarum

Arvot ovat olleet samankaltaiset minulla aina ja samoja asioita löytyy varmasti keneltä tahansa meistä. 

En vain silti ole ennen tietoisesti tehnyt valintoja niistä lähtien – mikä tällä hetkellä tuntuu paradoksaaliselta!

Olen kokenut, että omistaminen ja ostaminen on onnen tae. Tai en ehkä ole tietoisesti ajatellut niinkään, mutta en ole ymmärtänyt muusta. En ole tiennyt vaihtoehdosta.

Mutta nyt kun olen huomannut minimalismin, kaikenkattavan arjen yksinkertaistamisen, tuovan meille niin paljon onnea ja iloa, olen ymmärtänyt sen olevan vastaus myös juuri tähän kysymykseen: kuinka elän omien arvojeni mukaista elämää? 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *