minimalistinen koti
Minimalismi

Miten saan tavarat pysymään tallella? Yhden pompulan taktiikka

Lukijani Tanja on paitsi kirjoittanut mulle niin ihanan palautteen, että itku meinasi päästä 😭 myös kertonut nerokkaasta yhden pompulan taktiikastaan. Ja se on yksinkertaisuudessaan erittäin toimiva ratkaisu tavaroiden tallessa pysymiseen!

Käytännössä siis taktiikka tarkoittaa sitä, että niitä tavaroita, jotka tuntuu aina hukkuvan (pompulat, hanskat, pinnit, unilelut, tutit) kannattaa olla mahdollisimman vähän, mielellään vain yksi. 

Tiedätkö miksi?

Koska sitten siitä yhdestä pitää hyvää huolta, koska se on ainoa. Kuten Tanja kertoi: nyt kun hänellä on enää yksi pompula, pistää hän sen aina omalle paikalleen odottamaan seuraavaa kertaa.

Tämän saman ilmiön olen huomannut lukuisat kerrat meidän perheessä. Ennen hamstrasin hanskoja, pipoja, ulkohousuja, lenkkareita, koska aina ne oli kuitenkin hukassa tai unohtunut jonnekin. 

Jos minua olisi pyydetty luettelemaan minkälaisia ulkovaatteita meidän perheenjäsenillä on kaikki mahdolliset säilytyspaikat huomioon ottaen, olisin pärjännyt vain murto-osin. Mukaanlukien omat vaatteeni.

 

Nykyään homma on todella helppo, koska kaikkia on lähtökohtaisesti vain yhdet. Ja niille on oma paikka. 

Tiedän, se vaatii uskoa ja luottamusta prosessiin, eikä mekään heti kättelyssä karsittu noin vähään. Mutta nykyään prosessi on todistettu arjessa niin moneen kertaan niin super-toimivaksi, että ei hamstrata enää varakappaleita oikein millekään.

Päinvastoin, heti kun vastaan tulee tavara, jonka tarpeellisuudesta on vähänkään epävarmuutta, laitamme sen kiertoon (kuten tänään puolen desilitran mitta, kun sen saa kyllä mitattua normi-desimitallakin). 

Eli jos jotain menee rikki, katsomme voiko sen korjata, tai jos jotain katoaa, katsomme ilmestyykö se, ja jos vastaus on ei, niin hankimme silloin vasta uuden (/käytetyn). 

Tämä tavaramäärän minimointi on helpottanut arkeamme niin tuntuvasti, että paluuta entiseen tavarataivaaseen (helvettiin 😬) ei enää ole. 

Tavarat jatkuvasti hukassa?

Jos kärsit tästä syndroomasta, joka oli minulla ennen krooninen, niin kokeile tätä. Logiikkahan on selvä, mitä vähemmän tavaraa on huolehdittavana, sitä helpommin niille löytyy oma paikka ja sitä paremmin ne pysyvät tallella. 

Jos et usko minua, niin usko Tanjaa ja yhden pompulan taktiikkaa. 😉😘

PS. Vastuuvapauslauseke: Taktiikka ei huomioi yleistä hajamielisyyttä tai jälkikasvua, joka piilottaa autonavaimet takkaan ja kaivaa pihdit hiekkakasaan. 🙈

4 Comments

 • Amanda

  Hei!

  Täytyy ensinnäkin kiittää tästä blogista sitä! Löysin sen sattumalta muutama viikko sitten, ja olenkin sitä sitten lueskellut vaikka kuinka 😀 Itse havahduin minimalismisempaan elämään 2014 kolmatta lastamme, eli nuorimmaista odottaessani. Siitä lähti projekti käyntiin, tavallaan heti tapahtui paljon, mutta täytyy sanoa että tämä on ollut pitkä matka, ja aina löytyy uutta ammennettavaa.

  Nykyään vain on vaikea löytää blogeja joista saisi inspiraatiota itselle lisää, mutta tämä blogisi on sellainen! On siis myös mukava lueskella blogeja, joissa ollaan minimalismissa alkutaipaleella, mutta niiden vinkit yms on sellaisia, jotka ovat itselle olleet itsestäänselvyyksiä jo vuosien ajan. Siinä toisaalta huomaa kuinka pitkällä jo on tässä projektissa.

  Parasta tässä on se, kuinka paljon on jo tehnyt, ja kuinka paljon silti voi aina tehdä lisää. Tällä hetkellä olen harjoitellut oikeasti kyseenalaistamaan sitä, tarvitsenko todella sitä mitä olen ostamassa. Siis turhasta ostelusta olen luopunut aikoja sitten, mutta ihminen on taitava “huijaamaan” itseään ja perustelemaan itselleen ostosten tarpeellisuuden. Monen asian voi korvata jo olemassa olevilla tavaroilla tai lainata. Tähän muun muassa sain vinkkejä yhdestä postauksessasi! Ja muutenkin olen saanut paljon inspiraatiota blogistasi! Ja sitä on muutenkin mukava lukea, kiitos että päivität aktiivisesti! 🙂

  Amanda

  • Marjo

   Voi mikä ihana palaute, kiitos Amanda! ❤️ Parasta tässä kirjoittamisessa on ehdottomasti muiden samanhenkisten ihmisten löytyminen, kuten sinun. Ja itselläkin tavaramäärä on niin vähissä, etten enää inspiroidu lukemaan kuinka monta kauluspaitaa on sopiva määrä, joten ymmärrän täysin pointtisi.

   Mutta kehitystä tapahtuu koko ajan! Esimerkiksi viimeisen puolen vuoden ajan olemme vähentäneet ja oppineet hyötykäyttämään olemassa olevaa (ja samalla välttämään ostamista) aiempaa paljon tehokkaammin, vaikka minimalistista elämäntapaa olen jo pidempään kannattanutkin. Viime muuton yhteydessä luovuin esimerkiksi 90% koruistani, mutta niitä oli niin paljon, mistä vähentää, että niitä on edelleen liikaa suhteessa käyttötiheyteen. Luulen, että kolmet korvikset voisivat olla sopiva määrä ja silti niitä on edelleen varmaan toistakymmentä paria. Tämä on minulla tulossa työn alle, joten voi olla, että siitä jopa jonkinlainen kuvapostaus kehkeytyy. 😅 Mutta joka tapauksessa tosi kiva tietää, että meitä on muitakin, jotka samoja teemoja pohdiskelee. ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *