minimalismi raha
Downshifting,  Minimalismi,  Raha

Miten meillä on muka varaa?

Toinen Kelan tuilla ja toinen työskentelee vain kolme päivää viikossa. On vääjäämättä selvää, että siinä ei rahoissa kylvetä. Silti me ollaan ostettu lyhyen ajan sisällä parin tonnin koira, tonnin telttavehkeet, parin tonnin motocross-pyörä ja kanalaankin hurahtaa tonni.

Kysymys kuuluukin, millä rahalla?

On totta, että meillä on arjessa ihan pirun vähän rahaa. Oma valinta. Me ollaan priorisoitu enemmän aikaa kuin omaisuutta ja se näkyy siinä, että ikään kuin ostamme rahalla aikaa. 

Tästä viikosta alkaen kasvaa yhteinen aikamme Jarkon kanssa kolmesta päivästä neljään per viikko ja siitä maksamme hurjasti kutistuneilla työtunneilla. 

Säästämme kaikessa missä voimme, jotta penni venyy välttämättömiin ostoksiin 7-henkiselle perheelle.

Nämä edellä mainitut isommat ostot otetaan säästöistä. Säästöistä, joita pyrimme kartuttamaan kaikesta. 

Mistä säästömme syntyvät?

Kuten ehkä jo tiedätkin, olemme tarkan rahankäytön ja budjetoinnin ystäviä. Meidän kuukausibudjetti on minimaalinen ja kohtuu-stabiili, olemme esimerkiksi sumplineet vakuutusyhtiön kanssa vakuutusmaksut mahdollisimman tasaisiksi eriksi joka kuukaudelle. 

Mutta joskus saamme jotain ylimääräistä, kuten tuottoa tavaran, auton, asunnon tai kesämökin myynnistä, veronpalautuksia, lomarahoja. Ne eivät vaikuta meidän arkeen käytännössä mitenkään, vaan siirrämme ne suoraan tilille, jonka olemme nimenneet Varakassaksi. 

Varakassasta sitten voimme ostaa isompia hankintoja yleensä harkiten, mutta joskus spontaanistikin, jos hankinnat ovat (toivottavasti) pitkäikäisiä ja tukevat haluamme puuhastella kotona ja lähiympäristössä mahdollisimman edullisesti.

Silloin koira ja kanat tukevat sitä, samoin motocross-harrastus, johon voidaan osallistua koko perheellä. Telttailu on halpaa lomailua, vaikka aloituskustannus oli kallis. Hyvillä kamppeilla voimme telttailla halutessamme liki läpi vuoden. 

Säästömme syntyvät myös näistä

Tällä hetkellä varakassamme ei tosiaankaan voi paksusti, sitä rokotti suuresti remonttibudjetti, joka ylittyi 15.000 eurolla

Meillä on sen lisäksi puskurikassa, jonka rahoihin emme koske muuta kuin jos on oikeasti tosi kyseessä. Eli kaikki rikkoontuneet kodinkoneet jne. on tarkoitus ostaa varakassaa apuna käyttäen, ei puskuria. Se on meille liki pyhä. 😅 Sama homma sijoitusten kanssa. Sijoitamme rahaa kuukausittain sillä ajatuksella, että rahat ovat sijoituksissa kiinni ainakin 10 vuotta. Muuten hommassa ei ole tarpeeksi järkeä, ainakaan meidän tavalla sijoittaa. 

Mutta jokaisen hilun, joka meiltä kuukaudelta jää yli, jos jää, siirrämme varakassaan. Ja niitä säästöjä syntyy mm. näistä:

  • Emme osta juuri koskaan uusia vaatteita itsellemme. Kuljemme samoissa vaatteissa, huollamme niitä ja korjaamme tarvittaessa.

  • Pienempien lasten synttärirahat käytämme heidän vaatteisiinsa. Sisävaatteet ostamme ensisijassa kirpparilta, ulkovaatteisiin ja kenkiin 3-vuotiaalle panostamme, koska silloin ne todennäköisesti säilyvät pikkuveljelle.

  • Emme osta mitään tavaraa, jota emme välttämättä tarvitse. Eli kaikki sisustustavarat ja -tekstiilit jäävät kauppaan, samoin astiat, kosmetiikka, koneet. Ehkä muistatkin, että teevesi meillä keitetään kattilassa, kahvi pannulla.

  • Meitä on 7 henkeä, mutta silti vain yksi vessa, jossa on samassa kylpyhuone. Tämäkin oli taloudellinen ratkaisu ja tarvittaessa meillä on huussi pihalla. Ratkaisu on oikeasti ollut yllättävän ongelmaton! Huussia on kylläkin käytetty pari kertaa myös sen jälkeen, kun vihdoin saimme juoksevan veden, mutta lähinnä siitä laiskuudesta, ettei kesken pihapuuhastelujen jaksa mennä sisälle vessaan.  😄

  • Meillä ei ole moniakaan sellaisia asioita, jotka muille on itsestäänselvyyksiä. Meillä ei esimerkiksi ole terassia, grilliä tai terassikalusteita. Tähän liittyy taloudellisen puolen lisäksi myös minimalistinen aspekti. Nämä tavarat vaativat huoltoa ja säilytystä, emmekä koe sen yksinkertaistavan arkeammeOlemme silti grillanneet, mutta nuotiolla. Ja istuneet viltillä tai kivien päällä. Hyvin on onnistunut. 😊

  • Emme käy juuri koskaan ravintolassa tai kahvilassa. Okei, jossain ravintolassa saattaa saada hyvän annoksen kympillä, mutta kerro se seitsemällä ja siinä on jo puolet meidän viikon ruokabudjetista.

  • Emme käy juuri koskaan hotellissa, kylpylässä, vuokramökeillä. Ks. edellä. Meitä on niin monta, että hinta kipuaa hetkessä jäätäviin mittasuhteisiin. Sen sijaan laitamme ne rahat kestävämpiin, monivuotisiin hankintoihin kuten juuri telttailuun.

    Me siis yhä edelleen haluamme reissata, mutta sen voi tehdä ilmaiseksi tai hyvin pienellä rahalla. 

Joten näillä keinoin meillä on varaa. Näillä ja itse tekemällä, kierrättämällä, säästämällä. 

Tosin tällä hetkellä me keskitytään kerryttämään varakassaan paksuutta. Säästäminen on motivoivaa ja inspiroivaa – etenkin silloin, kun se mahdollistaa itselle mieluisten hankintojen tekemisen, sopivalla järkevyydellä, sopivalla tunteella. 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *