Downshifting,  Me,  Raha,  Remontti,  Työ

Missä mennään Hellelundin kanssa?

Missä mennään Hellelundin kanssa? Remontti, arjen yksinkertaistaminen, työajan vähentäminen? Paljon puhetta, vähän tekoja? 😀

Hoksasin ykskaks, että paljon olen kertonut meidän haaveista ja ajatuksista, mutta aika vähän konkreettisista etapeista, joten olkoon tämä postaus vastaus näihin kysymyksiin.

Hellelundin saamme käyttöömme viikolla 13.

Remontin marssijärjestyksessä ekana on katto.

Katto on vuotanut huoltotikkaiden kohdalta, joten vuotokohdat ovat ensimmäisenä korjauslistalla. Sen jälkeen katto pestään, ruostekäsitellään ja maalataan – tämä osio me ulkoistetaan.

Sisätilojen remontti on suunniteltu alustavasti, mutta muutoksia tulee varmasti, kun näemme, mitä kaikkea talosta paljastuu.

Viimeisimmät remontit Hellelundissa on tehty 1980, joten voitte kuvitella, että kaikki, mikä on tähän saakka remontoitu, revitään pois.

Lattia puretaan ja tarkistetaan alapohja, eristeet vaihdetaan. Katsotaan ovatko lattialankut käyttökelpoisia vai tarviiko uusia.

Hirsien kunto tarkistetaan, kun seinät on riisuttu, hirsiä vaihdetaan tarvittaessa.

Veranta on painunut, se tunkataan ylös ja perustusta korotetaan.

Kaikki tekniikka on uusittava.

Huonejärjestys menee uusiksi johtuen mm. siitä, että nykyisissä tiloissa ei ole lainkaan kylpyhuonetta.

Jarkko tekee remontin pitkälti itse (saaden toivottavasti vetoapua lähipiiristä), märkätilat ja lvi-työt toki ulkoistetaan.

Kauanko remontissa kestää?

Paha sanoa ennen kuin nähdään kunnolla, mitä talo on syönyt ja kuinka elänyt. Tarkoituksena on saada alakerta asuttavaan kuntoon ennen muuttoa, yläkertaa voidaan rakentaa siellä asuessa.

Kesän aikana haaveillaan pääsevämme muuttamaan, syksy tosin lienee realistisempi.

Niin että mites se hidastaminen?

Voi olla, että jo pelkästään tämän remontin laajuudesta lukeminen saa hengästymään 😀 mutta kyllä meillä on tarkoitus mennä kohti leppoisampaa arkea.

Sitä paitsi ollaan haaveiltu vanhan hirsitalon pelastamisesta jo pitkään ja nyt, kun se tapahtuu, ei remontti tunnu yhtään siltä, että nyt nopeasti pois vain alta.

Tottakai meidän on muistettava, että mitä kauemmin muutossa kestää, sitä kalliimpia asumiskustannuksia me maksetaan, mutta silti pyritään antamaan talon paljastaa, mihin suuntaan remonttia kuljetetaan, onko meidän alustavat ajatukset ollenkaan oikeita.

Työajan lyhentäminen

Jarkko jää kotiin 23.5. (parasta! <3 ) ja erinäisten lomien ja perhevapaiden ansiosta ollaan molemmat kotona elokuulle saakka. Elokuussa minä palaan töihin 50% työajalla eli työskentelen ti-ke-to reilu kuusi tuntia päivässä (tästähän oli puhetta ja nyt se tapahtuu!).

Jarkko tekee elokuun alusta perjantaisin töitä eli meidän yhteinen arkemme kasvaa kesän lomien jälkeen kolmeen vapaapäivään viikossa, kun olemme yhdessä kotona lauantait, sunnuntait ja maanantait.

Aluksi mietittiin, että Jarkko tekisi kaksi päivää viikossa ja minä kolme, mutta kun Jarkon työpaikalle sopi se yksikin päivä, niin päätettiin, että nyt mennään eikä vain meinata.

 

Kiristetään vyötä ja nautitaan yhteisestä ajasta.

Tällä tavalla ollaan suunniteltu tekevämme loppuvuosi 2020 ja sitten ensi vuoden alusta, jos Jarkkokin “nostaisi” työaikansa samaan kuin minulla, ja pojat olisivat päiväkodissa kolme päivää viikossa, n. 7h päivässä.

Ollaan haaveiltu, että niinä kolmena työpäivänä vietäisiin ja haettaisiin pojat yhdessä, mutta että heidän hoitoaikansa olisi sen verran meidän työaikaamme pidempi, että ehtisimme jutella kahdestaan päivän kuulumiset ennen kuin illan härdelli alkaa.

Tämä tietenkin nyt riippuu siitä, että onnistummeko pärjäämään vain puolella palkoistamme ja että sopiiko menettely myös Jarkon työpaikalla.

Ainakin tähän saakka molempien työpaikat on olleet tosi joustavia ja ymmärtäneet tilanteemme, joten ei voi vain olla kuin kiitollinen.

Nyt siis kerätään voimia remonttipuristukseen, kohta mennään! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *