vanha piha
Me,  Remontti

Mikä moka ja ihan itse aiheutettu!

Me oltiin kyllä varauduttu yllätyksiin, kun lähdettiin talovanhustamme perustamaan ja toistaiseksi ollaan selvitty huonoista uutisista.

Eilen kuitenkin ymmärsin tehneeni projektissa mokan ja kyllä, minä itse omin pikkukätösin. Se saattaa kuulostaa pieneltä ja harmittomalta, mutta tosiasiassa se vaikuttaa meidän Hellelundissa oleskeluun yllättävän paljon.

Nimittäin kun alapohjaa tyhjennettiin, lapioitiin ulos järkyttävä määrä hiekkaa. “Fiksuna” tyttönä minä sitten näin suuren vaivan tasoittaakseni sen hiekan pihamaalle. Silloin oli routa maassa ja joko kylmää tai kosteaa tai sekä että, enkä tajunnut mokaani silloin. 

Mutta nyt, kun on kuivaa ja lämmintä, näen sen joka päivä. Näen sen kengissäni, joita en saa pyyhkimällä puhtaiksi, näen sen mustissa rattaissa, jotka tätä nykyä ovat pölyisen vaaleat ja ennen kaikkea näen sen kahdessa nuorimmaisessa – sekä lapset että vaatteet heidän yltään joutuu heittämään pesuun jo ulko-ovelta vaikka olisimme vain pyörähtäneet Hellelundissa. 

Pieni ja harmiton juttu, joka silti ottaa voimille

Ihan niin, että minulla on välillä kynnys lähteä pienempien kanssa työmaalle, vaikka se samassa naapurustossa onkin, koska tiedän mikä pesu- ja pyykkiruljanssi siitä käynnistyy. Pahimmillaan monta kertaa päivässä. 

Jarkko meinasi, että keksitään sitten jokin ratkaisu, kun ollaan muutettu ja olen periaatteessa samaa mieltä, ettei pihan pelastaminen ole tämän päivän asia. 

Mutta toisaalta se ärsyttää ja harmittaa niin paljon, että olen päässäni lapioinut hiekan ja kipannut jonnekin pois tieltä jo moneen kertaan. Polttelee päästä tekemään homma pois alta, mutta minulla on tässä kaksi lahkeessaroikkujaa, joiden vuoksi se ei niin vain onnistukaan. 😬

Mitä sitten hiekan tilalle?

Ensinhän koitin hillitä hiekan pöllyämistä heittämällä sen päälle salaojituksesta ylijäänyttä soraa. Paitsi että se oli ratkaisuna ruma, ei se edes auttanut (näette tilanteen yllä olevasta kuvasta). 

Näin vanhaan pihaan sopisi mielestäni parhaiten sellainen ratkaisu, joka tässä alunperinkin oli eli ruohokenttä. Löytyisiköhän se vielä, jos saisin pihatieltä kaavittua hiekat tarpeeksi hyvin pois? 🤔  

 

vanhan talon pihapiiri

Myös tähän verannan sivustalle levitin kunnon kerroksen hiekkaa. Hyvä minä. Jos siitä kaapisi enimmät pois, möyhisi ja istuttaisi nurmikkoa kunhan kattotyöt on ohitse? Tässä alla ei ole nurmikkoa pelastettavissa salaojakaivuista johtuen. 

Vai onko ideoita? Miten tästä saisi hyvän pihan ja ennen kaikkea käyttökelpoisen möyriviä lapsia ja koiranpentua ajatellen? Itselläni ei ole mitään osaamista pihanlaitossa, mutta tarmoa sitäkin enemmän. 😅 …Kunhan vain joku hakee nuo vinkuvat lapset jaloista. 🙈

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *