saastovinkkeja
Downshifting,  Minimalismi,  Raha,  Ruoka

Kuinka vähentää omaa kulutusta? Säästövinkit osa III

Edellisissä säästövinkki-postauksissa mainitut vinkit ovat meillä jo käytössä, joten vaikka niiden avulla saamme isomman siivun säästöön, ei pelkästään vielä sillä mahdollisteta tulojemme pienentämistä.

Siihen tarvitaan vielä järempiä otteita. 

Kauppalaskun pienentäminen

Viikottaisiin kauppareissuihin meillä menee 190-250 euroa per kerta. Onko se paljon vai vähän 7-henkiseltä perheeltä viikossa, sitä en osaa sanoa. Mutta ainakin se on huomattavasti vähemmän kuin silloin, kun ravasimme kaupassa harva se päivä, keksimme syömisemme lennosta ja olimme heräteostosten vietävissä.

Mutta tuosta voisi olla realistista tiputtaa vielä 50 euroa/vko näkemällä vähän enemmän vaivaa.

Leivät voi leipoa itse, jauhot ovat suhteessa huomattavasti halvempia kuin valmis leipä.

Ruokaa voisi valmistaa vielä suuremmat määrät kerralla (me syödään tämänkokoisella sakilla kiitettävän suuria määriä, voitte kuvitella 😀 ) ja pakastaa.

Luksuselintarvikkeet voisi jättää vieläkin vähemmälle ja ruoassa suosia enemmän edullisia sortteja kuten laatikoita ja keittoja. 

Kesällä kalaa voi pyytää itse ja kasviksia kasvattaa omalla maalla. (Ja ne omien kanojen munat, niistä haaveillaan!)

Talouspaperin osto vähenee käyttämällä tiskirättejä. Nättejä rättejä voi neuloa itse jämälangoista (teen tätä itse) tai leikata vanhoista pyyhkeistä paloja.

Hygieniatuotteita ja pesuaineita voi opetella käyttämään totuttua vähemmän (et tule huomaamaan eroa) tai tehdä itse ihan perus-elintarvikkeista (opettelen tätä paraikaa). Muovipussien käyttöä voi vähentää helposti.

Kuopuksen vaipat ovat kalliita ja kestovaippoihin siirtyminen on onnistunut meiltä vain murto-osin. Ehkä helpomman tien ratkaisu meille on aloittaa pottailu hyvissä ajoin. 

Tällä saisi jo jokusen ropon talteen ja säästäisi samalla luontoa. Mutta vaikka kaikki on tietysti kotiinpäin, niin ei tällä vielä osa-aikatyöskentelyä mahdollisteta.

Pitää siirtyä kaupasta takaisin kotiin, josta ne todelliset säästökohteet on löydettävissä.

Miten pienentää asumiskuluja?

Asumme tällä hetkellä vuokralla ja meillä on pihalla suuri sähkösauna, jonka lämmittäminen kestää tunteroisen. Suurina saunanystävinä puntaroimme jatkuvasti sähkönkulutuksen ja saunanautinnon välillä. 

Onneksi olemme valinneet energiamuodoksi täysin vihreän energian (siinä seuraava vinkki: kilpailuta säännöllisesti sähköntuottaja, puhelinliittymät, lainat, vakuutukset), sen osalta omatunto on vähän puhtaampi. 

Kun Hellelund on asumiskunnossa pienenevät asumismenomme automaattisesti jo sillä, että asuntolainanlyhennys on pienempi kuin vuokra.

Energian säästämisessä ja veden kulutuksen vähentämisessä on vielä hiottavaa ja se riippuu viitseliäisyydestä. Sähkölaitteita voi sulkea hanakammin, uunin käyttöä keskittää samaan ajankohtaan, hyödyntää kiertoilmaa. 

Uudessa kodissa on tarkoitus opetella tekemään ruokaa puuhellalla ja mikäli Jarkon mammaa on uskominen, ei se ole homma eikä mikään. 🙂

Autosta ja kesämökistä luopuminen?

Nyt puhutaan sitten niistä isoista rahoista. Toisesta autosta olemme jo luopuneet ja toisen kohdalla listaamme plussia ja miinuksia säännöllisin väliajoin, koska koti, työpaikat, päiväkoti, koulut ovat kaikki kilometrin sisällä toisistaan. 

Toistaiseksi olemme tulleet siihen tulokseen, että tarvitsemme silti autoa, mutta nykyään vain yhtä.

Kaikki, jotka tuntevat meidät, tietävät, että olemme todellisia mökkiläisiä. Kun toukokuu koittaa, pakkaamme (itsenäistyvää esikoista lukuunottamatta) kimpsumme ja kampsumme ja muutamme mökille. Nähdään sitten elokuussa. 

Voisiko mökkielämän saada ilman mökkiä?

Mökkielämässä kulminoituu kaikki, mitä me tässä projektissa tavoitellaan ja se on varmasti osaltaan alkuunpaneva voima kaiken takana. 

Mökillä kaikki on kiireetöntä ja leppoisaa. Siellä puuhaillaan monenlaisia juttuja, kalastellaan, syödään pitkään, lueskellaan, pelaillaan, rakennellaan ja sauna on lämmin aamusta iltaan. Uidaan ja leikitään. Kaupassa käydään harvoin, kun sinne on niin pitkä matka. Soveltamalla ja leipomalla selvitään pahimmista puutteista.

Se on parasta mitä me tiedetään, mökkielämä.

Ja nyt vaakakupissa on meille niin rakkaan mökin myyminen!? Silkkaa hulluutta!

Vai voisiko olla, että rakkaus ei olekaan niitä tiluksia kohtaan, vaan sitä elämää. Elämää vailla kiirettä ja aikataulua, yhdessä läheisten kanssa. 

Ja voisiko se sama löytyä Hellelundista? Tai pikemminkin mistä hyvänsä?

Että rauha ja aika eivät ole sidottuja paikkaan vaan meihin - valintoihin, joita teemme?

Että ehkä me se kestettäis, että me luovuttaisiin mökistä. Mutta vain siksi, koska me ei luovuttais siitä elämästä.

PS. Jos säästeliäs elämä kiinnostaa, niin suosittelen lukemaan hyviä vinkkejä ja osuvaa itseironiaa pursuavan Laura Honkasalon kirjan “Nuukaillen eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *