pitaako osata ruotsia pietarsaaressa
Me,  Työ

Kuinka suomenkielinen pärjää ruotsinkielisellä paikkakunnalla ja vielä murteella! Katso video

Sain kysymyksen yhdeltä blogini lukijalta, että osaanko ruotsin kieltä, kun asun Pietarsaaressa. Valtaosa Pietarsaaren asukkaista on ruotsinkielisiä ja määrä kasvaa, kun lasketaan Pietarsaaressa päivittäin asioivat naapurikuntalaiset. 

Joten käytännössä työskentely Pietarsaaressa palvelu- tai hoitoalalla on haastavaa, jos et hallitse vähintään auttavasti molempia kotimaisia. 

Oman haasteensa tuo se, että Pietarsaaren (eli Jeppiksen) ruotsin kielen murre on ihan omaa luokkaansa – niin kuin murteet ylipäätään koko Rannikko-Pohjanmaalla. Murteiden erot ovat niin hienovaraisia, että alueen ruotsinkieliset pystyvät nyanssien perusteella tietämään kunkin kotipaikkakunnan koordinaatit hyvinkin tarkkaan. Larsmo, Alaveteli, Teerijärvi, Kokkola ja Uusikaarlepyy erottuvat nykyään omissa korvissanikin. 

Suomenkieliset saattavat arvostella ruotsinkielisiä murteita ja ihmetellä miksei voi puhua oikeaa ruotsia, mutta tosiasiassa murteet mahdollistavat huomattavasti rikkaamman kielen ja monien asioiden ilmaisemisen syvemmällä ja monimuotoisemmalla tavalla. 

Itse olen oppinut puhumaan ruotsia Pietarsaaressa ja se kuuluu puheestani. Olen kuitenkin ruotsinkielessä sen verran sekasikiö, etten osaa kunnolla murretta, mutta vielä vähemmän kirjakieltä, äännän osittain suomeksi ja teen koko ajan virheitä.

Mutta silti puhun, sen näet videolta. Tekstitettynä. 😀

Toivottavasti tämä vastaa riittävästi kysyjän kysymykseen! 🙂 

Kuinka sulta taittuu toinen kotimainen? Tai joudutko käyttämään työssäsi muuta kuin äidinkieltäsi?

PS. Jos joku teistä tietää kuka on “Kent från Jeppis”, niin kuulostan esikoisen mukaan hyvin paljon häneltä. 😀

One Comment

  • Sablinn

    Hej,
    Du pratar svenska jättebra och med härlig dialekt! Själv är jag från Sibbo så de österbottniska dialekterna är för svåra att förstå. Du frågade om vi talar andra språk i vardagen och vi finlandssvenskar måste använda finska typ varje dag och ibland blir man såå trött på det. Var nyligen i Vasa och märkte att man kunde tala svenska överallt! Roligt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *