ruoka saastaminen
Downshifting,  Minimalismi,  Raha,  Ruoka

Kuinka säästää ruokaostoksissa? – Säästövinkkejä

Jos haaveenamme on työskennellä vain murto-osa entisestä, täytyy meidän pärjätä taloudellisesti murto-osalla entisestä. Se tarkoittaa, että arjen leikkauskohteita täytyy löytyä runsaasti. 

Onneksi emme ole ihan alkutekijöissä, sillä olemmehan jo oppineet hurahdettuamme konmarin jälkijunassa minimalismiin (voin kertoa tästä myöhemmin lisää) luopumaan tavaran ostelusta, käyttämään kuuden viikon kiertävää ruokalistaa ja käymään ruokakaupassa vain kerran viikossa. 

Se on tuonut vanavedessään mukanaan myös muita säästökohteita, joista päällimmäiset vinkkaan teille tässä. 

Ostosten keskittäminen

Meidän kauppapäivä on syksystä asti ollut maanantai. Silloin suunnittelemme koko viikon ostokset ja ne hankitaan kerralla. Samalla reissulla viedään kierrätysjätteet, käydään postissa, kirjastossa, hoidetaan hoidettavat asiat, jolloin kaupungilla pyöriminen ja riski ohimennen kuluttamiseen vähenee tuntuvasti. 

Kiertävä ruokalista

Olemme ottaneet käyttöön kuuden viikon kiertävän ruokalistan. Sen lisäksi, että sen avulla on helpompi huomioida joka viikolle monipuolisesti kala-, kasvis-, kana- ja liha-aterioita, nopeuttaa se ostoslistan tekoa huomattavasti. 

(Lihan syönti on muuten meillä vähentynyt tuntuvasti, ei pelkästään ruokasuunnittelun myötä, vaan koska kasvisten syönti on huomattavasti halvempaa ja terveyttä edistävää.)

Ostoslistassa pysyminen

Kun sinne kauppaan sitten mennään, noudatetaan listaa orjallisesti. Meihin ei pure tarjoukset, poistot, alet, mammutit ja hullut päivät. Me emme hamstraa pesuaineita, hammasharjoja, deodorantteja, sukkia, säilykkeitä, sisustustavaraa, koska halvalla saa. 

Jonkun mielestä tarjouksiin tarttuminen saattaa olla juuri sitä säästämistä, mutta me emme halua kaappeihimme ylimääräistä tavaraa sotkemaan järjestystä ja odottamaan, että josko joku sitä joskus tulevaisuudessa löytäessään käyttää. 

(Olemme aikaisemmin toimineet näin ja huomanneet niiden tavaroiden, jotka eivät ole aktiivisessa käytössä, hukkuvan jonnekin ja unohtuvan, ja siksi olemme saattaneet jopa päätyä ostamaan lisää sitä tavaraa, jota muistelemme ostaneemme joskus, mutta jota emme löydä. Mikä paradoksi!)

Haluamme myös ennemmin säästää sen rahan, jonka muutoin käyttäisimme heräteostoksiin.

Hävikin välttäminen

Tässä suhteessa meidän ekologinen omatunto on kolkutellut varmastikin eniten. Silloin kun meidän ruokaostelu oli vielä summittaista, tuli meillä myös hävikkiä hävettävän paljon. 

Kun otettiin syksyllä ryhtiliike tähän meidän perheen ruokakäyttäytymiseen, oli ykkösjuttuna hävikin vähentäminen minimiin. Ja siinä me ollaan vähän yllättäen onnistuttu paremmin kuin odotettiin! 

Nykyään meillä ei mene juuri lainkaan ruokaa roskiin eikä se ole ollut ollenkaan vaikeaa. (Voin kertoa teille myöhemmin vinkkejä, jotka ollaan todettu käteviksi ja maistuviksi meidän perheessä. 🙂 )

Ja hävikin välttäminenhän ei säästä pelkästään luontoa, vaan myös kukkaroa. 

Einesten ja naposteltavien vähentäminen

Huolimatta siitä, että me ei tehty perheenä tietoista päätöstä herkkujen ja valmisruokien syönnin vähentämisestä, on ruokasuunnittelun myötä oleellisesti niin käynyt. Listassa ei nimittäin lue lihapiirakoita, jugurttia ja suklaata välipaloille, sipsejä pahan päivän varalle. 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos makeahammasta kolottaa, vedä leivontahousut jalkaan. Ja se vähentää kolotusta huomattavasti tai ainakin vaihtoehdon terveellisyyteen on mahdollista vaikuttaa tekemällä itse. 

Meillä on siis herkkuhetkinä syöty itsetehtyjä juuressipsejä, marjapiirakoita, mikrokakkuja jne. Vaatii vähän ekstravaivaa, mutta säästää samalla rahaa. 

Nämä nyt äkkiseltään tuli mieleen toimiviksi todettuina. Täällä otetaan myös avosylin vastaan kaikki säästövinkit, jotka teillä on jakaa! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *