ostaminen saastaminen
Downshifting,  Minimalismi,  Raha

Kuinka säästää elektroniikassa, vaatteissa ja muissa tavaroissa? Säästövinkit osa II

Jos meille syntyy jokin ostoyllyke (ja toki niitä syntyy, ihmisiähän tässä ollaan 🙂 ), joutuu se puntarointiin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että odotamme, että laantuuko pahin hinku ja onko tarve todellinen. Yleensä kuukaudessa se selviää. 

Lisäksi hankinnan hinta pitää syöttää exceliin, jossa seuraamme tulojamme ja menojamme (kyllä, tämä on seuraava säästövinkki) budjetointimielessä, jotta näemme kuinka se vaikuttaa talouteemme – jostain se on aina pois.

Sen lisäksi mietimme, mitä uutta se tuo tai minkä vanhan se korvaa, jotta vältymme täyttämästä kaappeja esimerkiksi useilla samantyylisillä paidoilla. 

Ja samalla herätellään funtsintaa siitä, onko tuotteen hinta oikeassa suhteessa sen käyttötiheyteen – emme ole esimerkiksi nähneet hirveästi järkeä sijoittaa kalliisiin juhlavaatteisiin, sen verran harvassa on biletys tässä lapsiperhearjessa.

Tämän prässin jälkeen olisi hyvä ottaa huomioon vielä se vaihtoehto, että voisiko tämän tavaran edeltäjän korjata (housut), voisimmeko pärjätä ilman sitä (rikkaimuri), voisiko tämän tuotteen lainata tai vuokrata (höyrypesuri, peräkärry, työkoneet) tai voisiko tämä löytyä kirpparilta (luistimet). 

Ja jos sitten vielä jaksaa itseään jostain muistuttaa, niin siitä, että ostamisella on aina ekologinen vaikutuksensa. 

Siksipä, jos ostat, niin sitoudu siihen, mitä ostat. 

Eli jos olen päättänyt ostaa vaikkapa talvitakin, joka on ollut laadukas ja siksi monivuotinen investointi, mutta en myöhempinä talvina siitä ihan niin paljon tykkääkään, niin koen olevani velvollinen osoittamaan uskollisuutta investoinnilleni, eli minähän jumankauta pidän sitä takkia satoi tai paistoi. 

Muista silti elää

On aika siistiä huomata kuinka vähällä sitä oikeasti pärjää, vaikka me ei missään nimessä edes olla (vielä 😀 ) sieltä askeettisimmasta päästä. Siitä saa kicksejä, kun huomaa päässeensä markkinointikikkojen otteesta, kuinka turhakkeet jää kauppaan ja kaapeissa on tilaa. 

Silti meidän filosofiaan kuuluu, että välillä pitää saada jokin mieluinen asia ilman huonoa omatuntoa. Tai ennemminkin niin, että aina, jos hankkii, pitää se tapahtua ilman morkkiksia. 

Esimerkiksi Jarkko ja meidän 13v. ovat päättäneet opetella yhteistuumin soittamaan banjoa ja nyt meillä sitten on uusi banjo. 

Sen verran sitoutumista se kuitenkin edellyttää, että nyt he ihan oikeasti joutuvat opettelemaan sen soittamisen, satoi tai paistoi. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *