autolaina asuntolaina
Downshifting,  Me,  Raha

Kuinka paljon meillä on velkaa?

Suomessa raha-asioista puhuminen on pitkälti tabu. Olen aiemmin kertonut sinulle kuinka paljon meillä on rahaa ja sen jatkona kerron nyt kuinka paljon meillä on velkaa (ja miksi). 

Syy siihen, miksi puhun niin paljon rahasta on se, että se on yksi parhaimmista tavoista selkeyttää sitä, mitä oravanpyörästä hyppääminen tarkoittaa käytännössä meille. Ja ehkä antaa suuntaviivoja, jos joku muukin on haaveillut enemmästä vapaa-ajasta, enemmästä ajasta itselle, parisuhteelle ja perheelle.

Samalla rahasta puhuminen konkretisoi esimerkiksi ne säästövinkit, joita jaan omasta arjestamme. Ne, joiden avulla tulotasomme vapaaehtoinen romahduttaminen onnistuu. 

Paljonko meillä on asuntolainaa?

Hellelundista maksoimme 50.000 euroa. Me emme ostaneet kiinteistöä välittäjän kautta, mutta välittäjä kävi arvioimassa kokonaisuuden pankin toiveesta. Arvion mukaan jo pelkkä tontin arvo on 50 tonnia (tontti on n. 2200 m2 ja sijaitsee kilometrin säteellä ydinkeskustasta), joten ihan hirveää riskiä itse talon kanssa emme ottaneet. 

Toki mahdolliset purkukustannukset (okei, tähän vaihtoehtoon me emme uskoneet missään vaiheessa), mutta toisaalta sähkö- ja vesiliittymät sekä viemäriverkostoon kuuluminen maksavat nekin. 

Remonttiin olimme budjetoineet 70.000 euroa, mutta koska selvisi, että meidän on mahdollista saada lainaa yhteensä 100.000 euroa ilman muita vakuuksia, päätimme tinkiä tosi monesta jutusta ja pienensimme budjettiamme 50 tonniin. Samalla saimme lyhennyksen suuruuden vielä pienemmäksi eli se on nyt noin 350 euroa kuussa. 

Päätimme nimittäin, että ennemmin teemme ominpäin ylimääräisiä lainanlyhennyksiä (onneksi tämä nykyään onnistuu helposti haluamallaan summalla nettipankissa) kuin, että sitoudumme suureen kiinteään kuukausierään.

Sillä jotta voisimme puolittaa tulotasomme, on meidän pakko myös puolittaa kiinteät kulumme.

Mitä muuta velkaa meillä on?

Kuten ehkä muistat, funtsimme auton kannattavuutta säännöllisesti. Tai tiedämme jo, niin kuin kaikki muutkin, ettei se ole kannattavaa. 

Olisimme mieluummin liisanneet auton kuin ostaneet sen “omaksi” lainarahalla, mutta 7-henkinen perhe tarvitsee sen kokoluokan auton, että leasing-maksut olisivat romuttaneet budjettimme. Huomattavasti pienemmillä osamaksuilla maksamme nyt autoamme omaksi. 

Autovelkaa meillä on 26.000 euroa. Ostimme auton viime marraskuussa ja se oli silloin upouusi. Myimme edeltävästi aiemman automme ja saimme siitä 12.000 euroa. 

Arvaa paljonko käytimme vanhan auton myynnistä saaduista rahoista uuteeen autoon?

 

0 euroa.

Sillä saimme uuden automme rahoitustarjouksen ansiosta 0%-korolla, joten päätimme ennemmin säästää/sijoittaa vanhasta autosta saamamme 12.000 euroa ja tehdä sillä toivottavasti jokusen prosentin tuottoa. (Siitä autosta meillä ei ollut ennestään velkaa lainkaan.)

Alkuun kuukausilyhennyksen suuruus 330 euroa, tuntui suurelta, mutta toisaalta autovero tippui uuden auton myötä n. 800 euroa vuodessa ja säästyimme edessä olleelta kesä- ja talvirenkaiden ostolta, joten autobudjettimme antoi paremmin myöten kuukausilyhennyksille, vaikka ne edelleenkin kirvelee ja mietityttää. 

Toistaiseksi kuitenkin auton omistaminen on helpoin ja edullisin tapa liikuttaa näin suurta porukkaa, vaikka lähialueella pyrimmekin suosimaan pyöräilyä ja kävelyä. 

Siinäpä se, meidän velka

Nyt kun mökki on myyty, asunto- ja autolainojen lisäksi muuta velkaa meillä ei ole.

Minulla oli vielä hetki sitten kolme luottokorttia (etukorttiin liitetty, vanhan pankkimme sekä uuden pankkimme), mutta lakkautin niistä kaksi. Enkä olisi varmastikaan ottanut edes uuteen pankkiimme luottokorttia, jos ei sitä olisi “myyty” minulle kustannuksiltaan debit-korttiin verrattavana ja jos olisin tiennyt, että nykyään Spotifyt sun muut suoratoistopalvelut pystyy maksamaan debit-kortilla. 

Eli sen suhteen toistaiseksi seurailen nyt tilannetta, että tuleeko eteen paikka, jossa en voi maksaa debit-kortilla, mutta jos ei rupea tulemaan, niin luovun kyllä tästä viimeisestäkin. 

PS. Kun lakkautin etukorttiin liitettyä credit-ominaisuutta, olisin joutunut maksamaan 10 euroa tilatakseni sen tilalle debit-kortin. Mielestäni se oli turha ja epäreilu kustannus, joten ennemmin tilasin pelkän etukortin (kyllä, niitäkin näköjään saa vielä 😂) ilmaiseksi. 

Keppi se on pienikin keppi markkinatalouden rattaissa. 😅 Onks vähän pihi akka hei.🙈

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *