pidenna vaatteen ikaa
Me,  Minimalismi,  Raha

Kausivaatteiden huolto ja säilytys – pidennä vaatteen elinikää pitämällä siitä huolta

Kun 7-henkinen perhe elää minimalistista elämää, asettaa se melkoiset vaatimukset vaatteille ja kengille. Niiden tulee olla mukavat, kivan näköiset ja kestää kulutusta. Ulkonäköön liittyy vielä ajattomuus: jos vaatteet ostetaan kestämään, pitää niitä sietää pitää yllään pitkään. 

Talvikenkiä ja -takkeja/haalareita meillä on yhdet per nassu. Aiemmin kotiin oli siunaantunut vaikka minkälaista vaihtokampetta ja varavaatetta, mutta ne ensisijaisesti veivät vain tilaa. Vaikeinta kaksoiskappaleista luopumisessa oli ajatus siitä, että jos pääasiallinen vaate menee rikki tai kastuu, ei kaapissa ole varavaatetta.

Silti noita tilanteita tapahtuu aniharvoin ja silloinkin on voinut vaatteen korjata tai lainata joltain perheenjäseneltä tai korvata väliakaisesti muilla vaatteilla. 

Minulla on koko ajan vahvempana ajatus siitä, että uuden tavaran pitää korvata jokin ennestään hankittu tai täyttää jokin uusi tarve.

 

Tämä on aika paljon sanottu entiseltä tennareiden hamstraajalta. 

Eli nyt, jos ostan uudet tennarit, tulee entisten olla loppuunkävellyt.

Mutta sen sijaan minulla voi olla siinä rinnalla maihinnousukengät, koska ne paikkaavat eri “tarvetta”, niitä käytetään eri tilanteissa. 

Silti yritän hankkia yleispäteviä vaatteita ja kenkiä eli välttää ostamasta talveksi ulkoilukenkiä, “parempia” kenkiä ja vedenpitäviä kenkiä, vaan sen sijaan nähdä vaivaa löytääkseen ne kaikki yksissä ja samoissa popoissa. Ja vielä mieluiten kotimaista työtä tukien. 

Pidennä vaatteiden ja kenkien ikää huoltamalla ja säilyttämällä ne oikein

Meidän 10-vuotiaalla on ollut tiukassa semmoinen tapa, että kun huone siivotaan, kaikki vaatteet kerätään pyykkikoriin. Poissa silmistä -> jonkun toisen homma. 

Nyt se meininki ei enää vetele, sillä me ollaan vähennetty pyykinpesua todella paljon. I mean todella. 

Tuuletuksella ja tahrojen poistolla kostealla liinalla pääsee todella pitkälle. Eikä edes ole aina niin tarkkaa. (Mulla on täällä blogissakin kaksi kuvaa n. viikon välein otettuna, joissa mulla on sama paita molemmissa ja niissä rintapielessä SAMA tahra. 😂🙈)

Sen lisäksi, että se säästää vaivaa, ympäristöä ja rahaa, säästää se myös vaatteiden ikää, kun niitä kulutetaan pesulla mahdollisimman vähän. 

Vuodenajan vaihtuessa käydään läpi varastoitavat vaatteet ja huolletaan ne

Onko nämä sopivat vielä ensi talvena, onko jotain rikki? Taskut tyhjennetään ja tarvittaessa vaatteet korjataan ja pestään. Kengät pyyhitään, pestään tai harjataan, nahkaosat rasvataan (kosteudensuoja me suihkutetaan yleensä vasta uudelleen käyttöönotettaessa). 

Samalla kartoitetaan ensi talven tarvetta: taapero tarvitsee silloin uudet talvikengät ja todennäköisesti myös haalarin, riippuen kasvuvauhdista. Keskimmäisella sama juttu, uudet talvivaatteet ja kengät. Muilla meillä on aika hyvä tilanne, Jarkon takki ja kengät valmistautuvat kuudenteen talveensa. Oman talvitakkini olen korjannut ja sillä mennään ensi talvena kolmas vuosi, kengät ovat täksi talveksi hankitut, joten niillä päästellään vielä pitkään. 

Hellelundissa suunnitellaan vaatesäilytystä vaihtuvien vuodenaikojen mukaan: koko perheelle yksi iso rekkikaappi ei-aktiivisessa käytössä oleville ulkovaatteille ja kengille, toinen päivittäisessä käytössä oleville. 

Minkälainen on sun suhde vaatteisiin ja kenkiin? Entä niiden säilytys, koetko toimivaksi?

2 Comments

 • Tanja

  Nuo varakappaleet on hankala juttu, niissä mun sisäinen minimalisti ja ekologinen ajattelija on vastakkain. Mulla on esimerkiksi kaksi samantyylistä kevättakkia, jotka on hankittu yhtä aikaa (!!) alennusmyynnistä, mitä nykyinen ostamista välttelevä minä ei enää tekisi 😀 En tarvitsisi niitä molempia ja minimalisti-minä haluaisi laittaa toisen kiertoon. Ekologinen minä taas ajattelee, että kun se toinenkin takki on kerran hankittu, olisi hullua laittaa sitä pois. Kannattaisi säästää se tulevaa varten. Ehkä pärjään näillä kahdella takilla tulevat 20 vuotta. Jos säilytystilasta olisi pulaa, olisi toinen takki varmasti joutunut jo kirpparille.

  Mutta muutos on kyllä tapahtunut hankinnoissa; en enää osta enempää kuin tarvitsen. Varakappaleita oikeasti tarvitsee todella harvoin. Mulla on aika pysyvä maku, enkä esimerkiksi seuraa kenkämuotia millään tavalla. Kesäsandaalienkin ikä lähentelee 10 vuotta 🙂

  Testasin muuten hiuspompulalla, pitääkö ihminen parempaa huolta tavaroistaan, jos niille ei ole varakappaleita. Mulla oli ennen kaikki pompulat hukassa. Otin käyttöön vain yhden ja se toimi! Palautan sen aina omalle paikalleen käytön jälkeen 😀

  • Marjo

   Meillä on kyllä niin samat pohdinnat sun kanssa! 😄 Just tosi usein mietin jonkin rikkinäisen kohdalla, että tämä ei enää tuo mulle iloa ja tästä luopuminen säästää tilaa, mutta samalla, että no tämän voi vielä korjata ja poisheittäminen on pahasta. 🙈 Ehkä kuitenkin tärkeintä on, että siihen lisäksi ei osta mitään, ratkaisi asian miten hyvänsä.

   Ja tuo ajaton maku on tosi hyvä! Sillä säästää paljon hermoja ja rahaa. Samoin se, että vähemmän on enemmän juurikin pompuloissa, vauvan tuteissa, lasten hanskoissa, ulkohousuissa, pipoissa, jne. on tullut todistettua lukemattomat kerrat! Ennen sitä ratkaisi jatkuvan etsimisen sillä, että no ostetaan lisää sitä hukassa olevaa ja voi kääk, miten metsään siinä mentiinkään. 😅🙈

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *