shampooton elama
Downshifting,  Minimalismi

En ole pessyt hiuksiani kuukauteen – katso kuvat

Nyt on kulunut neljä viikkoa siitä, kun aloitin yhden naisen testin, jonka tarkoituksena oli katsoa pystyykö ihminen elämään ilman shampoota, saippuaa ja deodoranttia ja olla silti puhdas ja raikas. 

Ensimmäisiä kokemuksiani kirjoitin reilu viikon jälkeen kirjoituksessa Rumin ikinä, ja silloin kamppailin eniten shampoon ja dödön kaipuun kanssa. 

Ja nyt minun täytyy tunnusta, että kokeiluni ei ole täysin onnistunut. Olen sortunut.

Parin ensimmäisen viikon jälkeen en enää kestänyt hetkellistäkään hienhajua ja lisäksi kainaloideni iho alkoi oireilla jatkuvasta pesulapulla hinkkaamisesta. Päätin sitten ottaa deodorantin takaisin käyttöön. Ja se on helpottanut menoa huomattavasti. 

Huolimatta siitä, etten pärjännyt kokonaan ilman deodoranttia, huomasin pärjääväni vähemmällä määrällä, miedommalla sortilla ja harvemmin käytettynä.

En tiedä onko tuolla mitään tekemistä tauon kanssa, vai johtuuko se vain siitä, että tauon ansiosta uskalsin muuttaa automaattista tapaani holvata deodoranttia päivät pitkät. (No ei ehkä kuitenkaan päivät pitkät 😅 mutta usein.)  

Joka tapauksessa pieni voitto, vaikken täysin onnistunutkaan. 

Elämä ilman saippuaa

On ollut suht vaivatonta. Eniten haasteita on ollut havahtua suihkussa automaattiohjaukseen, joka saa tarttumaan saippuaputeliin kuin itsestään.

Olen siis edelleen peseytynyt vain vedellä ja vauvan harsoliinasta leikatuilla pesulapuilla ja se on riittänyt. 

Toki treenin tai pölyisen remonttipäivän jälkeen olen kaivannut saippuaa tullakseni oikeasti puhtaaksi, mutta uskon sen olevan lähinnä psykologinen tarve.

Iho tuntuu ja tuoksuu kuitenkin puhtaalta, joten en usko, että tarvitsen suihkusaippuaa jatkossakaan. Eli jatkoon!

Elämä ilman shampoota – nopoo-metodi

Nyt sitten siihen näkyvimpään ja tuntuvimpaan osioon eli shampoon poisjättämiseen. 

Kuten kerroin jo aiemmin, on ihmisillä hiukset usein muuttuneet tuuheamman, taipuisamman ja eloisamman näköiseksi shampoon käytön lopettamisen jälkeen. 

Ja pahin rasvaisuus on kestänyt 3-6 viikkoa. 

Voin kertoa, että minä en kuulu niihin onnekkaisiin, joilla se olisi kestänyt vain kolme viikkoa. Tai neljä. 

Sen sijaan en ole kärsinyt ainakaan vielä hilseilystä, joka ilmeisen monilla on ollut alkuvaiheen ongelma. Se voi johtua siitä, etten ole ennenkään tätä käyttänyt juuri lainkaan hiusmuotoilutuotteita eli päänahan huokosten ei ole tarvinnut puhdistua mistään, mikä olisi niitä tukkinut. En tiedä pitääkö yhtään paikkaansa, mutta näin olen itse spekuloinut. 

Mutta hiukseni ovat edelleen hyvin likaisen tuntuiset ja näköiset. 

Nyt tosin ne eivät ole enää sellaiset kuin tovi sitten: niin rasvaiset, että harjattuna ne näyttivät kuin minulla olisi Uuno Turhapuro-tyylinen vesikampaus. Valkosankaiset aurinkolasit vain puuttuivat. 

Nyt ne eivät tunnu enää niinkään rasvaisilta, vaan sillä tavalla likaisilta niin kuin niissä olisi ollut paljon muotoilutuotteita ja ne olisi vain harjattu pois. 

Hiukset ovat raskaat ja niihin tarttuu pöly ja lika. Huhhuh kun hehkeää. 😬

Olen siis pessyt hiukset vedellä ja hieromalla päänahan läpi liki päivittäin. Sen lisäksi ennen ja jälkeen suihkun pyrin harjaamaan hiukset tarkkaan läpi. Suihkun jälkeen kuivaan hiukset pyyhkeellä tarkasti (lähinnä siinä epätoivossa, että pyyhkisin pahimmat rasvat pyyhkeeseen 😬). Ja tässä on tämänhetkinen lopputulema:

elama ilman shampoota
shampooton elama
shampooton elama

Eli käytännössä tilanne hiusten suhteen ei ole helpottanut vielä yhtään. 😕 

Silti tässä vallitsevassa poikkeusajassa on se hyvä puoli, että en olisi kuitenkaan menossa minnekään. Korkeintaan rautakauppaan ja siellä tuskin herättää hirveästi kiinnostusta minkälaiset hiukset minulla on. 

Joten aion sinnitellä vielä ja jatkaa shampootonta elämää. Toivottavasti tämä tästä kääntyy voitoksi! 🤞

Huomasitteko muuten, että olen vihdoin keksinyt, miten tänne saa emojit – muutkin kuin hymy- ja naurunaamat! Jee, vihdoin pystyn ilmaisemaan itseäni kunnolla, sillä kirjallinen ulosantini on kokenut rappiotilan emojien saapumisen jälkeen ja olen tässä blogissa useammankin kerran tuskastellut niiden puuttumista. Nyt pääsee laittamaan helpommin mutkat suoriksi. 😁 Hauskaa sunnuntaita! 😘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *