facebook kirppis
Me,  Minimalismi,  Raha

Eikö raha kelpaa? Epätavallinen kirppis-filosofiani

Matkamme minimalisteiksi on  tarkoittanut massiivista tavaroiden myyntiä. Olemme viimeisen parin vuoden aikana myyneet tavaroita tuhansilla ja taas tuhansilla euroilla ja sen myötä on käytetyn tavaran myynti-filosofiani muokkaantunut aika tavalla. 

Mitä enemmän saan rahaa, sitä enemmän voitan

Tuon logiikan luulisi olevan yksinkertainen ja yksiselitteinen, eikö? Ja sillä minäkin myyntitaipaleeni olen aloittanut: hinnoittelemalla tavaran toivesummaan eli siihen, mikä olisi mielestäni korkein mahdollinen saatavissa oleva hinta tuotteesta.

Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että tavarat on täytynyt syynätä ja kuvata todella tarkkaan, eritellä mahdolliset viat, kuvata ne eri valoissa, muistaa ostovuodet, hankintahinta, arvioida kulumisen aiheuttama arvonalennus, etsiä mahdolliset takuukuitit, mittailla, sopia potentiaalisten ostajien kanssa katselukäynti, ottaa vastaan peruutukset, myös ne viime hetken, joiden perusteella olet oman päiväsi suunnitellut. 

Ja sen jälkeen ehkä se pahin: tinkaaminen. Huolimatta siitä, että tuotteen selvä hinta lukee ilmoituksessa. Muistatte kai mitä mieltä olemme tinkimisestä?

Se on hemmetinmoinen rumba. Ja ennen jaksoin tehdä sitä jo viiden euron tähden.

Hyvä tuotto kovasta työstä

Koska sitähän tuo myymisprosessi on, kohtuullisen paskaa hommaa. Vastailla viesteillä kaiken maailman lisäkysymyksiin siitä kulkeutuuko viiden euron kuppi Pietarsaaresta Seinäjoelle. Käydä facebookissa katsomassa kysymykset, av:t, vapauttamiset ja yv:t. 

Että kyllähän siitä kuuluu saada arvoisensa korvaus.

Mutta kun ei se korvaus tahdo olla homman väärti. Ainakaan rahassa mitattuna. 

Olenkin ajan myötä tullut enemmän ja enemmän siihen tulokseen, että aika ja vapaus on tärkeämpää kuin se raha. 

Ensin jäi pois nuo viiden euron myynnit, kun tulin siihen tulokseen, että suhteessa myymiseen käyttämääni aikaan viisi euroa on auttamatta liian pieni tuntipalkka. 

Nykyään kymppikään ei tahdo riittää.

Mitä sitten tarpeettomille arvokkaillekin tavaroille nyt tapahtuu?

Annamme ne ilmaiseksi, lahjoitamme hyväntekeväisyyteen tai jos on pakko myydä, niin myymme niin pilkkahintaan, että kaupat syntyy nopeasti ja vaivattomasti.

Esimerkiksi kun möimme mökin pihasta 500 eurolla asuntovaunun, josta olimme tovi takaperin maksaneet liki parituhatta euroa. Siinä ei kauaa nokka tuhissut. 

Eikö raha kelpaa?

Hittolainen, miten sen nyt muotoilisi, mutta ei oikein. Emme tarvi lisää rahaa. 

Huolimatta, että lausahdukseni saattaa kuulostaa rehvastelulta, että me ollaan niin rikkaita, ettei tarvita köyhien rahoja, on kyse aivan muusta. 

Elokuusta alkaen tuloinamme on kotihoidontuki ja minun palkkani 50% työajalta. Muutaman roposen saamme joustavaa hoitorahaa ja Jarkko tekee tunteja tarvittaessa, mutta enintään 7,5 per viikko. Sillä ei paljoa rehvastella.

Mutta se, mitä sillä tehdään, on kaikki mitä me tarvitaan ja halutaan elämältä. Meillä ei ole tarvetta kuluttaa enempää. Jos me halutaan jotain ekstraa (roadtrip tai huvipuistokäynti), me pystytään budjetoimaan ja säästämään se. Lapsillekin on parasta mahdollista rahakasvatusta ymmärtää, että asioita tehdään harkitusti ja johonkin panostaminen on toisesta pois.

Meillä on nytkin makaamassa käteiskukkarossamme muutama sata euroa varakassa-rahaa, jota olemme saaneet aiemmista myynneistämme, mutta jota emme ole koskaan tarvinneet mihinkään, koska pärjäämme sillä, mitä meillä jo valmiiksi on. 

Joten miksi puristaisin itseni kirppis-myllyn läpi kerta toisensa jälkeen saadakseni rahaa, jota en tarvi, hommasta, josta en tykkää? Valitsen mieluummin arvostaa aikaani korkeammalle.

Koska aikahan ne onnellisimmat jutut tuo, ei raha. 

Millä tavalla sinä laitat tarpeetonta tavaraa kiertoon? Oletko minua innokkaampi kaupankävijä? 😅

3 Comments

    • Marjo

      No niin, meissä on siis paljon muutakin yhteistä kuin nimi! 😁😘

  • Marjo

    Mä oon lukenu vuosien saatossa valtavan määrän minimalismista, ulkomaisilta nettisivuilta ja ulkomaisia kirjoja. Aihe resonoi hyvin vahvasti ja on juuri sitä vapauden tunnetta mitä kaipaan kovasti. Moni edelleen luulee että minimalisti on se jolla on mustavalkoinen sisustus jne. Hienoa että osaat tuoda esiin myös tällaisen tavan olla minimalisti😊👍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *